Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Valnämndsledamot tycker Sametinget tar in de som inte är äkta samer

Jan Persson: Det här är ju nå tokigheter
1:19 min
Jan Persson vid Lappforsen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Jan Persson vid Lappforsen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Samelandspartiets ledamot i valnämnden Jan Persson jämför Sametinget med homeopatmedicin och släpper in dem som inte är äkta vara i röstlängden.

- Det känns ju ungefär som att Sametinget har förvandlat det här begreppet att vara same till något som liknar homeopatmedicin. Man kan blanda ut det hur mycket som helst och likt förbannat är det godkänt. Och kommer det in något som inte är äkta vara så godkänns även det för skillnaden är så minimal, säger Jan Persson.

Det är sju personer som sitter i valnämnden från sex olika partier i Sametinget. Bland annat två ledamöter från Samelandspartiet, Paulus Kuoljok och Jan Persson - och enligt protokollet så var dom med och godkände de nya ansökningarna som deras partiledare nu ifrågasatt genom en överklagan av hela röstlängden.

Kuoljok och Persson har alltså inte följt sitt eget parti i frågan, när de suttit på valnämndens möten. Men nu efteråt säger de sig stå bakom partiet och Jan Persson tycker antagningsprocessen är problematisk.

Han menar att det är många som söker med språkkriteriet som utgångspunkt och att de då kan söka på mer än två generationer tillbaka i tiden. Jan Persson säger sig ha hört att det varit personer som kommit in och varit länge i röstlängden och till och med jobbat aktivt i Sametinget trots att det handlat om uppemot fem generationer.

- Dom som får problem som jag sett det, det är ju dom som är ärliga. De som säger: jag är inte så säker på språkkriteriet, hur mormor, morfar pratade. Så dom får problem.

Om du sitter i valnämnden. Varför har inte du lyft det, eller reserverat dig eller sagt att det här stämmer?

- Att jag inte reserverat mig är väl just på grund av det; jag har väl bara inte gjort det. Men däremot att jag har berättat att det här är några tokigheter, säger Jan Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".