Vulkanutbrott på Aleutiska öarna. Arkivbild.  Colt Snapp
Vulkanutbrott på Aleutiska öarna. Arkivbild. Foto: Colt Snapp

Varnar för vulkanutbrott i Eldringen

En milslång askpelare har uppmätts efter ett vulkanutbrott på en av de Aleutiska öarna, en kedja av vulkanöar mellan Alaska i USA och Kamtjatka i Ryssland. Forskare har höjt varningsnivån till den högsta.

Ön Bogoslof, där utbrottet skedde, är obebodd och ligger i den så kallade Eldringen i Stilla havet, känd för hög vulkanisk aktivitet. I och med att det inte finns någon mätning på marknivå på Bogoslof är det svårt för vulkanobservatoriet i Alaska att förutse framtida utbrott.

Senast i slutet av oktober uppmättes ett annat vulkanutbrott i vulkankedjan. Det utbrottet var dock inte lika starkt som tisdagens, enligt en sajt som mäter vulkanisk aktivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".