Foto: SVT
Foto: SVT
#ruvhtenresning

Resningsbeslut i Härjedalsmålet dröjer

Ruvhten sijte får fortsätta vänta på resningsbeslutet i Härjedalsmålet. Högsta domstolen har begärt in kompletteringar från samebyn.

Det är drygt två år sedan Ruvhten sijte lämnade in en resningsansökan till Högsta domstolen i det så kallade Härjedalsmålet, där hovrätten slog fast att fyra samebyar saknar renbetesrätt på privata fastigheter i Härjedalen.

Ansökan har sedan dess legat utan att HD kommit till något beslut – men i september gavs målet förtur.

I slutet på november föredrogs ärendet för fem justitieråd som därefter beslutade att begära in kompletterande uppgifter från samebyn.

Högsta domstolen vill att samebyn ska utveckla den del i resningsansökan som rör ”Utredning angående lappförhållandena inom Kopparbergs och Jämtlands län” 1913.

”Ett yttrande från samebyn bör särskilt avse bakgrunden till, underlaget för och syftet med 1914 års kartor samt precisering av vilken bevisning som åberopas i denna del,” skriver HD i sitt beslut.

Senast den 9 januari vill Högsta domstolen ha in kompletteringarna.

Det var alltså i juli 2014 som Ruvhten sijte lämnade in sin resningsansökan med hopp om en ny rättegång i Härjedalsmålet.

Samebyn hävdar att domen vilar på en felaktig rättstillämpning och hänvisar till domen i Nordmalingsmålet, där Högsta domstolen gjorde en annan tolkning av sedvanerätten än vad hovrätten gjorde i Härjedalsmålet.

Men samebyn åberopar också en rad nya bevis och omständigheter som framförallt tagits fram av förra riksarkivarien Lars Rumar, som efter många års forskningsarbete gav ut boken Historien och Härjedalsdomen – en kritisk analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".