Ronny Svarto Foto: Lars-Ola Marakatt
Ronny Svarto Foto: Lars-Ola Marakatt

Sametingets styrelse ignorerade majoritetsbeslut om röstlängden

Ronny Svarto: En grov kränkning av demokratin
1:50 min

Det ska inte gå att överklaga de personer som redan finns i röstlängden. Det beslutade Sametinget redan för fyra år sedan.

Ronny Svarto som drev frågan är upprörd över att Sametingets styrelse inte tagit tag i det här.

- Vet du plenumsbeslut det är ju sameriksdagen, det är ju högsta beslutande organ. Och att man kan sidsteppa det här högst beslutande det är ju en grov kränkning av demokratin.

För fyra år sedan tog Sametingets politiker ett majoritetsbeslut, att styrelsen i tinget ska försöka ändra på sametingslagen, så att det inte ska vara möjligt att överklaga människor som redan finns i röstlängden. Men nya dokument visar att den styrelsen med Håkan Jonsson i spetsen struntat i beslutet - något som Jonsson nu tycker är olyckligt:

- Nej, den har fallit bort, tyvärr, det kan jag väl säga. Men det är ju tydligt att det är viktigt att man jobbar med frågan eftersom. Vid det tillfället när det togs upp i styrelsen så tror jag ingen reflekterade riktigt över tanken att någon skulle komma med en sån här överklagan, men tydligen måste vi ta det här på allvar, säger Håkan Jonsson.

Sametinget kan inte själva ändra på lagarna - det måste regeringen göra. Men förra året hade styrelsen ett speciellt möte om nödvändiga lagändringar i sametingslagen som de sedan skickade till regeringen.

Men under mötet städades beslutet om möjligheten att överklaga bort - och fanns inte alls med i det materialet som sedan skickades iväg. Ronny Svarto säger att hans eget medlemskap i röstlängden har varit ifrågasatt - och att han inte vill att andra ska vara med om samma sak.

- Det är ju väldigt kränkande och man känner sig väldigt som en kastlös person, när man ska gå i svaromål och vet ingenting. Och sen är det ju ett stort steg att fylla i en ansökan till sameröstlängden, säger Ronny Svarto, som drev frågan om att göra det omöjligt att överklaga personer som redan finns med i röstlängden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".