Foto SVT.
Foto SVT. Foto: Foto SVT.

Här är Granövargens byte

Vargen har rivit fem renar som tillhör Rans sameby i Åmseletrakten. Nu har Länsstyrelsen beslutat att även denna varg ska skjutas.

Länsstyrelsen har sedan tidigare beviljat skyddsjakt på vargarna som befinner sig i trakterna kring Nordmaling. Jakttiden för de två vargarna förlängdes i går.

Nu är det bestämt att även vargen i Åmsele ska skjutas. Spårning pågår för fullt. Det rapporterar SVT Västerbotten.

– Den har rivit för många renar på för kort tid. Den skapar stor oreda i renhjorden, säger Björn Jonsson på Länsstyrelsen.

– Vi tror att vargen kommer stanna kvar i området bland renarna. Det finns inga tecken på att han ska lugna ner sig, säger Jonsson.

Beslutet gäller från och med nu och en vecka in i januari.

Just nu är tre av Länsstyrelsen naturbevakare och flera renskötare ute i skogarna kring Åmsele för att försöka lokalisera vargen.

Vargen skapar panik

– Vi gör allt vi kan för att försöka hitta vargen för att på så sätt kunna skydda våra renar, säger Per-Mikael Jonsson, Rans sameby, till SVT Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".