Sametinget

Klarar budgeten efter stora besparingar

Sametinget har under året tagit igen nästan två miljoner i underskott. Stora besparingar har gjorts, de största posterna där det sparats är den halverade styrelsen och språktjänster som inte blivit tillsatta.

Sametinget har under verksamhetsåret dragits med ett stort underskott men nu visar prognoserna att genom hårda besparingar klarar sig tinget att hålla sig inom den lagda budgeten.

- De större posterna är framförallt styrelsen och sen är det ju många bäckar små men naturligtvis allt som rör löner, där man har tjänster som inte varit tillsatta, då sparar man ju in hela lönen månad för månad och det bygger ju på att kostnaderna minskar på vissa konton, säger kanslichefen Anja Taube.

Underskottet har följt med Sametinget sedan förra året och i början av innevarande år var det 1,8 miljoner kronor. Förutom besparingar på styrelsens arbete, som enbart har fyra ledamöter istället för sju, och besparingar på tjänstetillsättningar som inte blivit av har Sametinget inte anställt vikarier när personal haft föräldraledighet, tjänsteledighet eller varit sjuka. Projekt har stoppats för att återupptas under nästa år och avtal har sagts upp eller omförhandlats.

Styrelseordförande Håkan Jonsson är nöjd med att underskottet tagits tillbaka och menar att varför det blev besparingar på just språktjänsterna var att det blev naturligt eftersom de tjänsterna varit svårtillsatta.  

- Om man ska göra en besparing så måste man göra det någonstans, nånting blir alltid lidande och i det här fallet är det språket. Hade vi tillsatt språktjänsterna så hade det varit någon annat, då hade det kunnat vara rennäringen som blivit lidande eller någon annan gren, säger Håkan Jonsson.

Både kanslichefen och styrelseordföranden menar att största orsaken till att Sametingets budget emellanåt hamnar på underskott är alldeles för litet anslag i förhållande till Sametingets verksamhet.

-Om Sametinget ska lyckas med sitt uppdrag på sikt som myndighet då måste man se över våra budgetramar, avslutar Anja Taube, Sametingets kanslichef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".