Håkan Jonsson
Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Goda nyheter för urfolk efter FN-möte i Mexiko

FN stärker skyddet för urfolks traditionella kunskaper - det är resultatet efter det stora mångfaldsmötet COP13 i Cancún i Mexiko.

Konventioner är regelverk som stater har skrivit under att de ska följa. Konventionen om biologisk mångfald är en av stora regelverken med totalt 168 medlemsstater. Den berättar hur staterna ska arbeta för att skydda och utveckla mångfalden i områdena de bestämmer över. I denna konvention finns en speciell del som rör urfolk - del 8J. Och nu har denna del av konventionen stärkts för att ytterliggare skydda urfolks traditionella kunskaper.

- Internationellt hos urfolksgrupper pratas det om medicin och växter - och hur stora läkemedelsföretag tagit traditionell kunskap och tjänat stora pengar på det för att den kunskapen inte varit skyddad, säger Sametingets ordförande Håkan Jonsson som varit med under mötet i Mexico.

Konventioner brukar implementeras i lag i staterna som skriver under dem. De ger också kraft till oberoende granskare att se hur väl staterna uppfyller kraven som konventionen kräver. Till exempel har FN kritiserat Sverige för att vi tillåter rasistiska organisationer, och för att traditionella samiska områden exploateras utan att samer har något att säga till om.

- Vi anser att vi ska ta över delar av uppehållandet av konventionen om biologisk mångfald, och att vi ska få bli ansvariga för det arbetet i Sverige. Det kommer krävas dokumentation av traditionell kunskap. Det är väl det som jag känner är prioriterat nu, säger Jonsson.

Ett begrepp som återkommer internationellt när det gäller urfolks kunskaper är "biopiracy". Det gäller exempelvis när företag framställer kommersiella produkter från biologiska resurser, baserat på urfolk och lokalbefolkningars traditionella kunskap. Pernilla Malmér är en expert på konventionen om biologisk mångfald vid Stockholms universitet. Hon påpekar att beslutet i Mexiko är viktigt för urfolk världen över. 

- COP13 fattade beslut om riktlinjer för frivilligt förhandsmedgivande från urfolk och lokala samhällen för att ta del av deras kunskaper om hållbart nyttjade och bevarande av biologiska resurser. Beslutet är viktigt för konventionens mål om en rättvis fördelning av vinsterna från att använda biologisk mångfald, säger hon.

- Vi äter ju upp naturresurser i rask takt och vi skulle behöva flera jordklot. I det här sammanhanget är ju den traditionella kunskapen oerhört viktig. För den har funnits under tusentals år och den har visats sig vara gångbar fram till idag, säger Håkan Jonsson.

Tobias Poggats / Sameradion & SVT Sápmi

Konventionen om biologisk mångfald del 8J

[Varje fördragsslutande part skall, så vitt möjligt och om så är lämpligt …] respektera, bevara och bibehålla kunskaper, innovationer och sedvänjor hos ursprungliga och lokala samhällen med traditionella livssätt som är relevanta för bevarandet och det hållbara nyttjandet av biologisk mångfald, och främja en bredare tillämpning av dessa, med godkännande och deltagande av innehavarna av sådana kunskaper, innovationer och sedvänjor, samt främja rättvis fördelning av nyttan som uppkommer vid utnyttjandet av sådana kunskaper, innovationer och sedvänjor.

Förtydligandet av hur 8J ska tolkas från COP-13

Urfolk ska inte bli pressade, hotade eller manipulerade till att ge tillstånd att använda deras kunskaper.

De ska bli informerade i god tid att någon vill använda deras traditionella kunskaper så att de kan ta ett beslut hur de ställer sig till detta.

De ska bli informerade hur kunskapen ska användas, vilka risker det finns med användandet, vilka som kommer vara involverade när kunskapen används, och vad användanden har för ekonomiska, sociala och kulturella konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".