Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill få kulturmedel till idrottsarrangemang

Publicerat tisdag 27 december 2016 kl 07.18
Lassokastningshorn. Foto. Anette Niia / SVT Sápmi
Lassokastningen är en prestigefylld gren vid samiska mästerskap. Foto: Anette Niia / Sameradion & SVT Sápmi

Kulturella inslag vid samiska idrottsarrangemang ska också kunna få pengar från Sametingets kulturnämnd. Det menar Guovssonástis Fia Kaddik i en motion.

Bidragsansökningar för kulturella aktivititeter vid till exempel samemästerskap ska kunna få projektmedel av kulturnämnden. Det tycker Fia Kaddik som har skrivit motionen.

 – De sameföreningar som väljer att arrangera ett mästerskap ska kunna söka pengar och få beviljade pengar av kulturnämnden, det skall gälla för samtliga, för att vi skall kunna fortsätta bevara sameföreningar och deras viktiga roll i det samiska samhället, säger Kaddik.

Kulturnämndens behandling av ansökningar till kulturella aktiviteter vid idrottsarrangemang har lett till olika resultat från år till år.

Både 2012 och 2013 beviljades medel för kvällsunderhållning och andra kvällsarrangemang i samband med Same-SM.

Men inför sommarens samemästerskap beviljade inte kulturnämnden bidrag till bland annat dansworkshops, teater och jojkkonsert. Motiveringen var att arrangemanget gällde samisk idrott.

Fia Kaddik säger att det är jättetråkigt med tanke på att det är ett av de äldsta arrangemangen som knyter samman samiska barn, ungdomar och äldre för att tävla, umgås och gå på olika kulturevenemang i samband med samemästerskapen.

Fia Kaddik skriver i motionen att det är ungefär 300 idrottare i samemästerskapen och sammanlagt omkring 500 personer som engagerar sig i tävlingarna som deltagare och publik. Det ska vara en högtid för dom flesta och många återkommer varje år.

Enligt Fia Kaddik är den sociala biten är väldigt viktig och om det anordnas jojkkonserter så kommer även lokalbefolkningen att delta, det skrivs i massmedia om samemästerskapen och då bör också kringarrangemangen stöttas av kulturnämnden, menar hon.

 – Kontentan blir till slut att man måste lägga ner samemästerskapen för att sameföreningrana mäktar inte med det, visst är tävlingarna jätteviktiga men man måste också ha kulturella biten bredvid och det är ju att synliggöra oss.

Ann-Christin Blind representerar Samelandspartiet och sitter som ledamot i kulturnämnden, som alltså behandlar ansökningar för kulturarrangemang.

Blind är positiv till Fia Kaddiks motion och hoppas att den även får stöd av de andra politikerna.

 – Det är ju inte alla som tävlar, publiken är ju jätteviktig och då gäller det att ha ett bra program både på dagen och på kvällen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".