Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi/Saepmie

Samisk kristelefon öppen under helgerna

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 05.55
Massa Eriksson: Ensamheten är så stor i vårt land
(2:16 min)
Majvor Massa Eriksson. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Majvor Massa Eriksson. Foto: Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

En samisk kristelefon finns öppen under helgerna. Majvor Massa Eriksson är beredd att ta emot samtal.

För många betyder jul- och nyårshelgen glädje och umgänge med nära och kära. Men för andra är det också en tid då ensamheten blir som tydligast och svårast.

Majvor Massa Eriksson är engagerad i det samiska krisnätverket och hon berättar att dit kan man ringa för samtalsstöd.

-Tanken är ju då att samer ung som gammalt ska kunna ringa den här telefonjouren och prata om det som bekymrar dom, det kan vara smått och det kan vara smått. Allt är välkommet, säger Majvor Massa Eriksson.

Under jul och nyår matas vi med schablonbilden av hur en jul ska vara - stämningsfull med levande ljus, julgran och klappar som man öppnar tillsammans med sina närmaste.

Men för många är julen tvärtom en tid av ensamhet, utsatthet och sorg. Undersökningar visar att 5 procent av invånarna i Sverige firar jul i ensamhet och många beskriver det som en otroligt tung tid eftersom kontrasten mot för hur andra har det blir extra tydlig.

Och för många barn som har det svårt - med till exempel med fylla och bråk i hemmet - så blir dom problemen extra tydliga under julen, enligt Bris, Barnens rätt i samhället.

För samiska behov finns det Samiska krisnätverkets jourtelefon, dit man kan ringa om man behöver någon att prata med när livet känns tungt.

Det är Samiska rådet i Svenska kyrkan som har byggt upp verksamheten kring nätverket, som har varit igång sedan 2007.

Majvor Massa Eriksson, legitimerad psykoterapeut med inriktning barn och familj, numera pensionerad är en av sammanlagt cirka 15 personer som jobbar ideellt i nätverket - de är spridda över hela Sverige och erbjuder samtalsstöd för alla samer. Och när man ringer jourtelefonen är man anonym.

Det är dock inte många som ringer till samiska krisnätverkets jourtelefon, vilket Majvor Massa Eriksson tycker är synd, för hon har upplevt att det finns ett stort behov av stöd även bland samer:

- Till den samiska krisjouren hör man inte av sig men andra jourer som jag också har kontakt med och sitter i, där ringer det hela tiden för människor, ensamheten är så stor i vårt land inte bara i Sápmi utan i hela riket och behovet är stort så det är sorgligt att man inte använder den här samiska telefonjouren, säger Majvor Massa Eriksson.

Samiska krisnätverkets jourtelefonen är öppen på fredagar och söndagar kl. 20:00 – 24.00. Tel: 063 - 10 12 30

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".