Alessia Ubonis studie är publicerade i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE
Alessia Ubonis studie är publicerade i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Foto: Foto: Alessia Uboni
Studie

Renantalet påverkas mer av exploateringar än klimatförändringar

En studie vid Umeå Universitet visar att antalet renar endast delvis styrs av klimatet.

Alessia Uboni, postdoktor vid Umeå Universitet, har lett studien som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften PLoS ONE.

 – Genom att förstå vad som driver svängningar i renarnas antal kan vi utveckla välgrundade regler och förvaltningsprogram och arbeta med att förhindra eller åtminstone minska de fotavtryck vi gör i vår natur, säger Alessia Uboni.

Studien visar att exploatering av naturresurser såsom skogsbruk, oljeutvinning och skötselmetoder kan ha snabbare och större påverkan på renpopulationer än klimatförändringar.

Samtidigt framhålls att effekten av global uppvärmning inte ska underskattas, eftersom renar är anpassade för kyla och känsliga för varmare klimat.

Men genom att till fullo förstå orsakerna till ett varierande renantal menar Uboni att man på ett bättre sätt kan värna det traditionella levnadssättet för många urfolk som är beroende av renar för sin försörjning.

 – Ett Arktis utan renar skulle inte vara ett "riktigt arktisk längre", säger Uboni.

Klimatförändringar har under senaste åren angetts som orsak till att renhjordar i Arktis håller på att dö ut. Men enligt Ubonis studie är påståendet nu motbevisat av forskare från flera nordiska universitet, som har funnit att antalet renar i Europa och Ryssland endast delvis styrs av klimatet.

Faktorer lokalt och på kort sikt påverkar renantalet lika mycket och kan dessutom ha snabbare och mer dramatiska effekter än klimatförändringar, visar studien.

 – Några exempel är skogsexploatering, olje- och gasutvinning, gruvdrift och dammbyggen, för att bara nämna några. Alla dessa aktiviteter minskar det tillgängliga området där renarna kan hitta sin mat eller röra sig på ett smidigt sätt, säger Alessia Uboni.

I det arktiska området från Norge till Kamchatka i Ryssland har både antalet vildrenar och tamrenar varierat kraftigt under de senaste decennierna, men det är stora skillnader i hur variationerna har sett ut på olika håll.

Kollapsen av Sovjetunionen, och därmed slutet av statligt stöd till jordbruksprogram, gjorde att några tamrenhjordar nästintill utrotades.

Även antalet vildrenar drabbades eftersom folk började ha jakt som huvudsaklig källa till försörjning. Men samtidigt har vissa populationer kunnat kämpa sig igenom denna period.

 – Klimat spelade en liten eller ingen roll i dessa populationsförändringar. Både i Europa och Ryssland har nationella strategier för hantering och en ökat utnyttjande av nordliga ekosystem, antingen i form av turism eller utvinning av naturresurser, sannolikt bidragit till att påverka antalet renar, säger Alessia Uboni.

Studien påpekar att många förväntar sig att klimatet är den drivande kraften av antalet djur och växter som breder ut sig i nordliga ekosystem. Men trots att klimatet inte har en sådan avgörande betydelse så är ändå faktum att dessa områden är mycket känsliga för klimatförändringar, eftersom allt levande här är anpassade till kalla miljöer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".