Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Veronika Håkansson, Jakt- och fiskesamerna, ordförande i Samefonden. Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Sápmi/Saepmie

Samefonden begär miljonbelopp från regeringen för samebylån

Veronika Håkansson: Det är statens ansvar
2:38 min

Regeringen bör lösa in lånen på 25 miljoner kronor för samebyarnas rättegångskostnader. Det framför Samefonden i ett brev till två ministrar.

Det är i ett brev till sameminister Alice Bah Kuhnke och finansminister Magdalena Andersson som Samefondens styrelse begär att regeringen går in med 25 miljoner kronor för att lösa de lån som samebyar tagit i samband med sedvaneprocesser.

Samefonden skriver att det handlar om att ta ansvar för renskötselns framtida existens.

-Det är ju regeringen som via lagstiftning ställt oss i den situationen att vi måste gå till domstol för att försvara våra rättigheter, säger Veronika Håkansson (JoF), ordförande i Samefondens styrelse.

Samefonden ska främja och stödja rennäringen och har för detta ändamål ett antal fonder som bland annat bygger på intrångsersättningar för markexploateringar inom renbetesområdet och jakt- och fiskeavgifter.

Samefondens styrelse har lånat ut sammanlagt drygt 25 miljoner kronor av Samefondens medel till ett tiotal samebyar som de senaste decennierna varit involverade i rättsprocesser om landrättigheter.

Av dessa har 15 miljoner lånats ut till fyra samebyar i Härjedalen, som i en dom i hovrätten 2002 förlorade en stor del av sina vinterbetesrättigheter på privata marker.

Veronika Håkansson ser små möjligheter för samebyarna att betala tillbaka dessa pengar - därför ser hon nu regeringen som den sista utvägen, även om det kan ta tid.

-Jag tror inte det sker i en handvändning men jag hoppas vi får i gång en dialog så de förstår och sätter sig in i situationen, säger Håkansson.

Både kulturdepartementet och finansdepartementet har avböjt att i dagsläget att kommentera Samefondens begäran.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".