1 av 2
Fler och fler kommer för att få se norrsken
2 av 2
Fler och fler turister kommer för att få se norrsken Foto: Emil Kieri/ SVT

Norrsken gör vintern populär

Kiruna-området har under sommartid alltid varit populärt besöksmål för turister. Men efter att man i norr börjat marknadsföra norrskenet så är vintertid minst lika populär.

Det är många turister som kommer till fjällvärlden för att se norrskenet, något turistföretagen tagit vara på i Kiruna.

- Under vintern skulle jag nog säga att åtminstone hälften har norrskenet som huvudanledning. Man kanske kommer upp för att uppleva vinter aktiviteter, men norrskenet är också en av aktiviteterna man absolut vill uppleva, säger Monica Lind som är turismföretagare i Kiruna. 

Och nu är vintern den mest lönsamma delen av året i Kiruna Kommun. Medan sommar och vinter är lika stora sett över hela Lappland. Monika räknar att det är cirka 65 olika nationaliteter bland dom turister som kommit till Kiruna.  I Abisko möter vi två som rest hit ända från Shanghai i Kina.

- Jag var på toaletten när min kille kom och hämtade mig. Han släpade ut mig och sa ”kom ut och se och upplev norrskenet”. Jag gick ut och såg som ett grönt ljus flyta i himlen. Det har varit en fantastisk resa. När vi åker tillbaka till Kina kan vi berätta för våra vänner. Det är nog ett minne vi kommer ha resten av livet, säger Bridget Zhou. 

Svenskar verkar inte ha samma intresse av norrskenet. Men Monica Lind är hoppfull inför framtiden.

- Om japaner reser till Kiruna för att se på norrsken så kanske man från södra Sverige också tar sig hit och ser på norrsken. Jag tror det blir lite ringar på vattnet, det blir en effekt som sprider sig.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".