Sametingets plenum i Skellefteå
1 av 2
Sametingets plenum i Skellefteå Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi
Peter Rohde. Foto Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Peter Rohde. Foto Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Sápmi/Saepmie

Positiva reaktioner på lagstadgade samråd

Positiva reaktioner om konsultationsordning
2:17 min

Förslaget om lagstadgade regler för hur regering och myndigheter ska konsultera med det samiska folket välkomnas från samiskt håll.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger att målet med en konsultationsordning är att Sametinget ska få en möjlighet att ha kontakt med framförallt regeringen men även med andra som tar beslut om frågor som rör samiska intressen.

Som det är nu finns det ingen formell konsultationsordning i Sverige där samerna kan konkretisera och praktisera sitt inflytande gentemot regering och myndigheter. Men nu har regeringens utredare Bertil Bengtsson lagt fram ett förslag på lagstadgade samråd i frågor som rör samer.

Samråden ska enligt förslaget gälla för regering, myndigheter, kommuner och landsting - och i första hand ska det vara Sametinget som från samisk sida är med på samråden.

Men när det handlar om rennäring så bör även Svenska samernas riksförbund vara med - och det tycker SSR:s ordförande Jörgen Jonsson är bra:

-Ja det tycker vi ju är positivt att regeringen har börjat titta på hur man ska konsultera det samiska folket och rennäringen.

Vad skulle det betyda för er?
-Vi har ju länge krävt att man skulle ta fram en konsultationsordning där även SSR och samebyar ingår, i en konsultationsordning eftersom samebyarna är sakägare så ska vi ingå i en sådan ordning.  

I Norge finns det sen 2005 en konsultationsordning mellan regeringen och Sametinget - den innebär att samerna som urfolk har rätt till att bli konsulterad i frågor som berör dem.

Konsultationsordningen gäller för regeringen, departementen, direktoratet samt andra underliggande verksamheter.

I förslaget som Bertil Bengtsson lagt fram nämns även samråd med samiska organisationer - en av dem är Same Ätnam.

-Förhoppningarna är ju att det leder till en bättre ordning än vad det är idag och en mer tvingande form för statens myndigheter och andra institutioner att konsultera samiska riksorganisationer och sameföreningar och samebyar generellt, säger ordföranden Peter Rohde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".