Agnete med samisk flagga
1 av 4
Samiska artisten Agnete representerar Norge i Eurovision Song Contest i år. Här poserar hon med den samiska flaggan efter vinsten i norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. När Eurovision Song Contest avgörs i Stockholm om ett par veckor får hennes fans på plats inte vifta med samisk flagga. Foto: Kenneth Hætta / Sameradion & SVT Sápmi
Girjas mot staten: Glädje bland Girjas unga efter domslutet. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 4
Glädje bland Girjas unga efter domslutet. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
Maxida Märak och Mimi Märak Foto: Alexander Linder
3 av 4
Maxida Märak och Mimi Märak Foto: Alexander Linder
Karen intervjuar Niklas
4 av 4
Hur vi än försökte så fick vi ändå inga svar Foto: Máret Stenifjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Mest lästa artiklarna 2016

Att Sápmis flagga inte fick vaja under Eurovision, Girjasdomen och systrarna Märak är i topp på listan. En direktsändning från Bienjedaelie som skulle handla om mat, men fick ett mer kärleksfullt innehåll är också en av de mest lästa.

Här är de artiklar som är mest lästa på Ođđasat.se för det gångna året:

 1.  Samiska flaggan förbjuden på Eurovision
  När den samiska artisten Agnete tävlar i Eurovision Song Contest är Sápmis flagga förbjuden i publikhavet.
 2. Girjas sameby vann målet mot staten
  Girjas sameby har vunnit målet mot staten gällande förvaltningen av jakten och fisket på samebyns betesmarker i fjällen. Domen kom idag i Gällivare tingsrätt. 
 3. Vägrar ta emot pris
  Imorgon skulle Mimie och Maxida Märak prisas av Jan Myrdalsällskapet – men nu vägrar systrarna att ta emot priset.
 4. Renskötare ryckte ut när fjällräddningen inte kunde
  Under onsdagskvällen larmade en skolklass om hjälp från fjällen i Arjeplogs kommun. I området rådde dåligt väder och polisen kontaktade renskötaren Lars-Nila Sjaggo om hjälp med fjällräddningen.  
 5. Reporter på haveriplatsen: Bara ett hål kvar i marken
  Vårt team på plats rapporterar från haveriplatsen strax under fjället Oajetjåhkkå i Jokkmokksfjällen. -Jättehemskt, det är bara ett hål kvar, säger vår reporter Marja Påve.
 6. Forskare: Sametinget styrs av försvenskade samer
  Försvenskade samer har tagit makten i Sametinget. Det säger historieforskaren Nils Johan Päiviö och menar att de vrider samepolitiken åt skogen. Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk från Jakt- och fiskesamerna, blir rädd över Päiviös uttalande.
 7. Hård kritik mot att samiska flaggan förbjuds
  Kritiken växer mot beslutet att den samiska flaggan inte tillåts på Eurovision Song Contest. Från Samerådets sida uttrycks förvåning och besvikelse. Även Feministiskt initiativ reagerar och menar att förbudet är att blunda för förtrycket.
 8. Ibland blir det inte som vi tänkt oss
  Sameradio och SVT Sápmi sände direkt från Lopme Naestie i Funäsdalen. Tanken var att prata samisk mattradition med matkreatören Niklas Walkeapää men det är svårt att hålla fokus när man blir kär.
 9. Kontroll av skoterförbudsområden får renskötare att ilskna till
  Kiruna kommun flög med helikopter för att kolla antalet renar där samebyar sökt och fått till skoterförbud. Det får renskötaren Niila Inga att gå i taket. - Vi söker skoterförbud, de stör de dräktiga vajorna med helikopter istället.
 10. Ordet Samer varumärkesskyddat av smyckesföretag i Danmark
  Ett danskt smyckesföretag har döpt en av sina kollektioner till Samer och varumärkesskyddat det. - Det är falsk marknadsföring, menar Samerådets president. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".