Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio
Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio
Vualtjere / Vilhelmina

Sameförening positiva till parlamentsbyggnad

Carina Olofsson: Det skulle betyda väldigt mycket för Vilhelmina kommun
1:31 min

Flera kommuner har anmält intresse att få bygga Sametingets parlamentsbyggnad och förra veckan offentliggjorde Vilhelmina kommun sitt förslag.

Enligt kommunen skulle parlamentsbyggnaden kunna placeras på Kyrkberget, mitt i Vilhelmina. Det här är glädjande nyheter för Carina Olofsson som är ordförande i den samiska föreningen Vualtjere Duodji i Vilhelmina.

- Skulle vi få parlamentet till Vilhelmina skulle det lyfta på ett sätt som det är lite svårt att sätta ord på. Att Vilhelmina skulle bli den centrala platsen på svensk sida av Sápmi.

Turerna kring Sametingets parlamentsbyggnad är många. Den ursprungliga planen var att huset skulle hamna i Kiruna, men då stadsflytten dragit ut på tiden har flera andra kommuner anmält intresse för att få byggnaden till sig.

Den senaste i raden är Vilhelmina, som enligt förslaget vill placera parlamentet på det som kallas kyrkbacken i staden.

Lars Jonas Johansson sitter för LPSS i Sametingets styrelse.

- Det är ju ett bra förslag som alla andra som har kommit in. Det är ett förslag som vi bör ta beaktande precis som alla andra som har erbjudit plats.

I februari nästa år kommer Sametinget ta beslut i frågan om parlamentsbyggnad och totalt åtta kommuner har anmält intresse. Vualtjere Duodjis ordförande Carina Olofsson berättar att föreningen är väldigt aktiv i stan, och hon tror att ett samiskt parlament i staden hade gjort stor skillnad för samerna i stan.

- Vi jobbar idag så mycket vi kan med att revitalisera språket för att hålla samiska traditioner vid liv när det gäller slöjd, byggnadsteknik, man förstår att det skulle betyda väldigt mycket för Vilhelmina kommun och det samiska i vår kommun, säger Carina Olofsson, ordförande i Vualtjere Duodji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".