Sametinget

Sanningskommission går in i en ny fas

I juni 2015 beslutade Sametinget och DO att tillsammans verka för att få till samisk sanningskommission i Sverige. Nu träffar man de samiska organisationerna för att diskutera hur arbetet ska fortskrida.

Det andra mötet om samisk sanningskommission med samiska organisationer och politiker hölls på Sametinget i Kiruna i onsdags. Nu är diskussionen igång om samerna ska kräva en sanningskommssion. Isak Utsi, Sáminuorras ordförande, är med på mötet och lyssnar till diskussionerna och kommer med sina åsikter.

- Från vårt håll är det viktigt att det går långsamt, vi ska inte stressa fram någonting. Ska vi ha en sanningskommission så ska det förankras i Sápmi. Vi samer ska vilja ha det här, annars går vi inte vidare och det är väldigt viktigt att det här inte blir en partipolitisk fråga. Om allt det är i hamn finns det möjlighet att få en sanningskommission på plats inom några år, säger Isak Utsi.

Det var Sáminuorra som för nio år sedan krävde en sanningskommission med syftet att lyfta upp den rasism och de kränkningar som samerna har fått utstå från svenska statens sida. Sex år senare godkände Sametinget en motion om samma fråga och i juni 2015 påbörjades arbetet av Sametinget tillsammans med Diskrimineringsombudsmannen, DO att verka för att få till en sanningskommission. 

- Vi ser ju att diskriminering av samer är ett stort samhällsproblem, är det idag och har varit det under historien. En sak vi har sett är att man i andra länder har använt sig av sanningskommission som ett verktyg i ett arbete för att komma till rätta och upprättelse för olika grupper, säger Lovisa Strömberg, enhetschef på utvecklingsenheten på DO.  

Just nu är det Sametinget som driver och håller i frågan. Styrelsens viceordförande Josefina Skerk vill inte ha för bråttom men hon anser att en sanningskommission är nödvändig. 

- Vi har utsatts för rasism och diskriminering, övergrepp från statligt håll och annat håll men också för att vi behöver göra upp det här gentemot staten Sverige så att den slutar bete sig som om vi vore en undermålig folkgrupp, säger Josefina Skerk.

Sáminuorra är inne på samma spår.

- Sverige och samerna delar en historia och den måste alla veta om, det måste bli ett kollektivt minne så att staten Sverige och folket svenskarna kan förhålla sig till folket samerna, säger Isak Utsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".