Sametingspartierna röstade om det skulle gå att överklaga medlemmar i röstlängden.
Sametingspartierna röstade om det skulle gå att överklaga medlemmar i röstlängden. Foto: Tobias Poggats

Het debatt om Sametingets röstlängd

Lyssna på hela debatten om röstlängden
23 min

Förra året överklagade Per Olof Nutti den samiska röstlängden, och skapade stor debatt. Frågan om vem som får rösta i Sametingsvalet var ett av ämnena under SR Sameradion & SVT Sápmis första valdebatt inför valet i maj.

- Man ska kunna överklagas. Fyller man inte Sametingets kriterier, då måste man uteslutas ur röstlängden. Var och en fyller i en ansökan för en röstlängd, han kan lämna riktiga eller oriktiga uppgifter, och har man varit hederlig då behöver man inte fundera över det, säger Samelandspartiets ordförande Per Olof Nutti.

Diskussionen tog riktigt fart när debattledarna ställde frågan om det ska vara möjligt att överklaga personer som finns med i röstlängden.

Jakt- och fiskesamerna, Álbmut, LPSS, Min Geidnu, Samerna, tyckte inte att det ska vara möjligt att överklaga röstlängden eftersom de menade att man måste ha respekt för de beslut som tidigare valnämnder har tagit.

- Att överklaga Sametingets röstlängd kändes bara populistiskt, sa Min geaidnus Hanna Sofie Utsi och refererade till Samelandspartiets överklagan av hela röstlängden.

- Som Lars Jonas Johansson sa har vi har en valnämnd som jobbat med frågorna och gjort ett bra jobb. Sen kan man inte utesluta att någon faller mellan stolarna, men det är oerhört diskriminerande att man kan bli överklagad - och få hela sin samiska identitet ifrågasatt, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna.

Guovssonásti, Vuovdegat och Samelandspartiet tyckte att det var helt nödvändigt att kunna överklaga röstlängden eftersom Sametinget ska ha legitimitet.

- Debatten är bisarr. Styrelsen vill kunna ha en majoritet som inte hör hemma i vallängden. Det är inte legitima röster. Det här är våra rättigheter som samer. Vi ska inte ha någon som inte är samer som ska vara med och rösta. Det är som att jämföra med riksdagspartier - om människor som inte är svenska medborgare ska kunna välja riksdagspartier, sa Guovssonástis Lars Miguel Utsi.

Lars Jonas Johansson från LPSS menade att Samelandspartiet gjort en kupp då de överklagade hela röstlängden.

- Det här er mer en politisk strategi Per Olof Nutti. Ni vill till exempel ta bort de som inte röstar på er. Det är lite fult spel av er, sa Lars Jonas Johansson. 

- Nä, Lars Jonas Johansson nu är du ute och cyklar. Vi har sett förslaget på framtida samepolitik. Det är en klar och tydlig politik som Håkan Jonsson och Lars Jonas Johansson och Min Geaidnu driver. I förslaget om framtida samepolitik så vill de att alla ska kunna komma in i samebyarna om de är med i röstlängden, sa Per Olof Nutti. 

Majoriteten i Sametinget är alltså emot möjligheten att kunna överklaga röstlängden och det är något som de tar med sig in i valrörelsen inför Sametingsvalet den 21:a maj.

Tobias Poggats SVT Sápmi & Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".