1 av 2
Ska Sametinget störra förslaget om Nordisk samekonvention?
2 av 2
Ska Sametinget störra förslaget om Nordisk samekonvention? Foto: Tobias Poggats
#sametingsvalet2017

Majoritet kan tänka sig anta Nordisk samekonvention

Nordisk samekonvention debatteras av sametingspolitikerna
16 min

Förtäckta hot eller en möjlighet? Flertalet av partierna var positiva till att anta det liggande förslaget till Nordisk samekonvention.

- När vi fick det här förslaget om Nordisk samekonvention fick vi höra att det måste godkännas fort. Men vi har inte fått alla bakgrundsdokument. Så vi är inte fullt informerade och vi ska ta ett ganska stort beslut. Det känns inte bekvämt, och det är inte rätt sätt att göra det här. Man kan fortsätta förhandlingarna, men förhandlingsdelegationen sa att det inte fanns möjlighet till framtida förhandlingar, och det är ju ett förtäckt hot säger Lars Miguel Utsi från Guovssonásti.

Andan i debatten var att det är viktigt att få till ett dokument över landsgränserna som täcker alla samer. Hanna Sofie Utsi från Min Geaidnu menade att det är viktigt att få till något sådant, eftersom hon var rädd för vad samerna kan förlora om de inte godkänner konventionen.

- Det är pinsamt lite rättighetsskydd i Nordisk samekonvention men jag är positiv till den ändå. För det är ett minimum vi har. Vi kan inte gå under det här hur mycket högervindar det än blåser i världen, berättade hon.

Men även om många menade att det är bra att det kommer ett dokument över landsgränserna, så kom det kommentarer från partiledarna där de menade på att det behövs förändringar i den.

- Vi ställer oss positiva till den nordiska samekonventionen men man måste kunna revidera och ändra på den i framtiden. Jag menar att det finns mycket som är oklart, som måste förtydligas. Samiska folket behöver ett förtydligande av det som är skrivet, säger Per Olof Nutti, partiledare i Samelandspartiet.

I debatten deltog alla åtta Sametingspartier och de representerades av:

  • Håkan Jonsson, partiledare Jakt- och fiskesamerna
  • Marita Stinnerbom, partiledare Guovssonásti
  • Lars-Jonas Johansson, partiledare Landspartiet svenska samer
  • Hanna Sofie Utsi, ersättare i Sametinget för Min geaidnu
  • Per Olof Nutti, partiledare Samelandspartiet
  • Simon Wetterlund, partiledare Samerna
  • Karl-Einar Enarsson, ersättare i Sametinget för Albmut
  • Jan Rannerud, partiledare Skogssamerna

På frågan om Sametinget ska godta det nuvarande förslaget så svarade sex stycken ja - och de två som svarade nej var Per-Olof Nutti (Samelandspartiet) och Lars Miguel Utsi (Guovssonásti).

Under valdebatten fanns en panel på plats som kommenterade politikernas agerande. I panelen satt journalisten och författaren Nils-Henrik Sikku, Sameradion & SVT Sápmis planeringsredaktör Katarina Hällgren och samhällsdebattören och kommunpolitikern Henrik Blind. Enligt dem var det konstigt att det var så lite känslor i frågan om Nordisk samekonvention.

- Debatten kändes lite tam. "Man får ta det som man får", känns det som att partierna tycker, kommenterade Katarina Hällgren.

Nils-Henrik Sikku tittade över landsgränsen och påpekade att Norge ratificerat ILO169, och att Finland har inlett ett arbete med att ratificera ILO169.

Han tyckte det var konstigt att den diskussionen inte pågår i Sverige och undrade om Nordisk samekonvention är en sorts substitut för att ratificera urfolkskonventionen ILO169.

- Debatten var uppgiven stundtals, sedan var det svårt att förstå Samelandspartiet som velar i frågan och vill ha tillägg till det förslag som ligger på Nordisk samekonvention. Då väcks många frågor för mig som väljare säger, Henrik Blind.

Tobias Poggats SVT Sápmi & Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".