Elsa Laula. Fotoarkiv: Tromsø Museum - Universitetsmuseet
Elsa Laula. Fotoarkiv: Tromsø Museum - Universitetsmuseet
Tråante 2017

Pionjären Elsa Laula

För hundra år sedan kallade Elsa Laula till det första samnordiska samemötet för att motverka koloniseringen av Sápmi. Detta är grunden till firandet nästa vecka i Trondheim.

Elsa Laula förstod tidigt i sitt liv att samer från alla länder måste organisera sig för att stå emot kolonisering av staterna. Hon reagerade bland annat på att hennes familjs renar och renbetesmarker fick ge vika för nybyggarpolitik och en stat som stal mark från samer för sina egna intressen. Så här skrev Laula i sitt välkomsttal under det första landsmötet i Trondheim 1917.

"Den nation som inte försöker att följa med i utvecklingen går under. Och det är nu en gång för alla på det sättet att små nationer som vår, ofta får stå tillbaka för andra stora nationer. Själva har vi största delen av skulden att vår nation inte har kommit längre än den har. Vi har inte stått tillsammans. Vi har aldrig försökt att handla som ett folk. Idag försöker vi för första gången att binda samman de norska och svenska samerna"

Laula föddes 1877 i Tärnaby. Hennes far var renskötare i Norge och mamman var svensk medborgare. Hon bildade en rad föreningar under sin livstid. Bland annat blev hon ordförande för det Lapska centralförbundet när hon var 27 år gammal.

Hon var en stark samisk förkämpe under hela sitt liv - och fick utstå mycket hat från både journalister och släktingar för sitt engagemang.

År 1908 gifte sig Elsa Laula med Tomas Petersen Toven som sedan tog efternamnet Renberg. De bosatte sig vid Mosjøen i Norge. Elsa Laula födde sex barn och fyra av dem levde vidare till vuxen ålder.

Elsa Laulas pionjärarbete har fått stor betydelse för Sápmi och det arbete hon gjorde har lett till utvecklingen av starka samiska organisationer i vår tid.

Tobias Poggats SVT Sápmi och Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".