Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så firas den samiska nationaldagen

Uppdaterat måndag 6 februari 2017 kl 13.51
Publicerat måndag 6 februari 2017 kl 10.37
1 av 7
Trondheim Tråante
2 av 7
På torget utanför Metodistkyrkan i Tråante/Trondheim hölls i förmiddags en minnesmarkering för det första samiska landsmötet som hölls på denna plats för exakt hundra år sedan, den 6 februari 1917. Foto: SR Sameradion & SVT Sápmi
På torget i Lycksele förbereds det för nationaldagsfirande. Till höger i bild ser ni storbildsskärmen där Sameradion & SVT Sápmis direktsändningar från Tråante ska visas.
3 av 7
På torget i Lycksele förbereds det för nationaldagsfirande. Till höger i bild ser ni storbildsskärmen, med en samisk flagga på bild, där ska Sameradion & SVT Sápmis direktsändningar från Tråante visas. Foto: Anne Marge Andersson
Flagghissning i Helsingborg.
4 av 7
Flagghissning i Helsingborg. Foto: Kenneth Dådring
Folk samlade för att fira samiska nationaldagen utanför Dunkers kulturhus i Helsingborg.
5 av 7
Folk samlade för att fira samiska nationaldagen utanför Dunkers kulturhus i Helsingborg. Foto: Kenneth Dådring
Här visas direktsändning från Tråante på storbildsskärm i Lycksele.
6 av 7
Här visas direktsändning från Tråante på storbildsskärm i Lycksele. Foto: Anne Marge Andersson
Mitt i Göteborg vajar den samiska flaggan.
7 av 7
Mitt i Göteborg vajar den samiska flaggan. Foto: Sveriges Radio Göteborg

I Tråante och på många andra platser uppmärksammas i dag, måndag, den samiska nationaldagen.

Dela med dig av dina bilder/filmer från nationaldagsfirandet, skicka till:
sapmi@sverigesradio.se eller oddasat@svt.se

Mycket av fokus ligger denna vecka på Tråante/Trondheim och jubileumsveckan med anledning av det första samiska landsmötet som hölls just där år 1917.

Där startar veckan med nationaldagsfirandet idag och mer om vad som händer där kan du se i andra artiklar här på oddasat.se. Dessutom sänder SR Sameradion & SVT Sápmi direkt från Tråante denna vecka, i samarbete med NRK Sápmi och YLE Sápmi, det blir 30 timmar streamad radio och TV över tre länder!

Men den samiska nationaldagen firas inte bara i Tråante, på många andra platser uppmärksammas dagen.

Dorotea kommun har i dag nygammal invigning av den samiska förskoleavdelningen med nya samiska skyltar och nymålat med de samiska årstiderna. Kommunen har varit på studiebesök i Snåasa och Jokkmokk för att se hur samiska avdelningar ser ut och tagit inspiration därifrån.

– Skyltar är ju samiska barns första "böcker" och därför har vi skyltat på samiska på förskolan, säger Sanna-Lisa Streuka , samiska samordnare i Dorotea Kommun

Kommunen ordnar även samisk lunch och middag på förskolan samt i äldreomsorgen. Dessutom har den populära utställningen "Vad ska bort", som Gaaltjie äger, invigning i dag i Dorotea. 

Kiruna Sameförening firar i kväll kl 18:00 med invigning av sitt nyligen upprustade museum. Lena Hanson underhåller med sång och Per Gustav Idivuoma håller en kort föreläsning om samernas kamp från 1917 fram till idag. 

Föreningen Samer i Syd firar i samarbete med Helsingborgs kommun. Vid Dunkers Kulturhus är det flagghissning och nationalsången kl 11:55. Men redan klockan 10:00 startar dagen med en sagostund på Stadsbiblioteket, där läser man ur Pino på Safari, på svenska och lulesamiska. Därefter fortsätter firandet i Atriet där en utställning om samerna på Kolahalvön finns.

Årets talare är Majvor Massa Eriksson, hedersmedlem i Samer i Syd, Annika Roman, Kommunalråd i Helsingborg och Mattias Haglund, Lunds stift och samisk Kaplan.

Samer i Syd visar också på storbilds-TV 100-års firandet från Trondheim.

I Lycksele firar man den samiska nationaldagen stort på torget, där man satt upp en storkåta. Även i Lycksele blir det visning på storskärm från Sameradion & SVT Sápmis direktsändning i Trondheim, som vi gör tillsammans med NRK Sápmi och YLE Sápmi. I övrigt bjuds det på jojk, sång och försäljning av samisk mat.

I Stockholm har Sameföreningen anordnat flaggceremoni på stadshuset kl. 08:45. Förutom att den samiska flaggan hissas så blir det nationalsång, jojk och tal.

I Göteborg vajar den samiska flaggan vid Gustav Adolfs torg. Men från och med i år så kommer inga av de nationella minoritetsdagarna firas på torget genom nationalsånger eller ceremonier, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Högtidlighållandet har tidigare skötts av Stadsledningskontoret i Göteborg, men från årsskiftet i år så är det Göteborgs stads olika kulturförvaltningar som Röhsska, stadsmuseet, stadsbiblioteket som planerar för firandet. Samernas nationaldag firas ikväll på Stora teatern genom samtal och teater.  

Därför firar det samiska folket den 6 februari

Första gången den samiska nationaldagen firades var 1993 i Jokkmokk, då FN:s internationella urbefolkningsår inleddes.

Beslutet att samernas nationaldag ska vara den 6 februari togs vid Samerådets konferens i Helsingfors 1992.

Att det blev den 6 februari har att göra med att man vill hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim/Tråante den 6 februari 1917.

En av initiativtagarna och de drivande bakom mötet var Elsa Laula Renberg från Tärnaby. Landsmötet var första gången som samer över nationsgränserna samlades till ett gemensamt möte för att diskutera gemensamma frågor.

Den samiska flaggan godkändes av Nordiska Samekonferensen 1986 i Åre. Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge har formgett flaggan. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Nationalsången Sámi soga lávlla antogs även den på konferensen i Åre 1986. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

(Källa: www.samer.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".