1 av 2
Sara Ajnnak och Fred Endresen på scen i Tråante
2 av 2
Sara Ajnnak och Fred Endresen. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
#TRÅANTE2017

Personlig föreställning om kolonisering

Genom film, musik och jojk berättar Sara Ajnnak sin egen och familjens historia i Sjávuoste Buökttiet – Revolution of silence, som premiärvisades i samband med 100-års jubileet i Tråante.

- Jag tänker att vi levt under koloniseringen under en lång tid, den har skapat en bild av oss samer där renskötande samer är en norm. Jag tänker att det är viktigt att de andra historierna också kommer fram. Så då börjar jag med mig själv och hoppas att det är fler som vågar berätta sin historia, säger musikern Sara Ajnnak. 

Sedan oktober har Sara Ajnnak jobbat med musikföreställningen "Sjávuoste Buökttiet – Revolution of silence". Där jojk och musik blandas med filmatiserade berättelser. Detta är ett arbete tillsammans med musikproducenten Fred Endresen och dokumentärfilmaren Oskar Östergren. 

På onsdagen under jubileumsveckan i Tråante visades föreställningen för första gången på Rockheim, det nationella museet för populärmusik i Trondheim. 

- Genom att få berätta sin historia så släpper man också något fritt inuti sig själv som gör att man kan bli hel. 

Projektet har finansierats av svenska och norska Sametingen, svenska
statens kulturråd och Trondheim kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".