Mattias Åhren. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Mattias Åhren. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
#tråante2017

Professor i urfolksrätt: Förslaget saknar laglig grund

Mattias Åhrén: Strider mot folkrätten
3:31 min

Det strider mot folkrätten. Det säger Mattias Åhrén, professor i urfolksrätt, angående förslaget om att öppna samebyarna för fler medlemmar.

Idag behandlar Sametingets plenum förslaget från docent Eivind Torp om en ny lagstiftning som rör samiska förhållanden.

Torp har utrett frågan för Sametinget och onsdags la han fram sin utredning här i Tråante.

Torp föreslår en samebalk med fyra kapitel med lagstiftning rörande renskötsel, sametinget och språkrättigheter.

Och den största förändringen rör medlemskapet i samebyarna, där Torp föreslår att alla som är upptagna i Sametingets röstlängd också ska kunna söka medlemskap i en sameby dit man har tillhörighet.

Dessa nya medlemmar ska framförallt få möjlighet att nyttja jakt- och fiskerättigheterna via samebyn.

Men det här en förändring som inte kan göras över samebyarnas huvuden, enligt Mattias Åhrén.

- Jag tror inte det är möjligt enligt folkrätten, det strider mot egendomsrätten som har ett skydd i grundlagen och Europakonventionen. Så man kan inte göra ett sådant här ingrepp utan att fråga samebyarna själva, säger Åhrén.

Enligt Mattias Åhrén måste frågan lösas via förhandlingar med samebyarna – annars kan det bli en kostsam historia för svenska staten.

- I så fall blir det fråga om expropriation och då ska det finnas ett allmänt intresse, jag är inte säker på att det gör det, och då ska alla nuvarande samebymedlemmar kompenseras ekonomiskt. Bara älgjakten är värd ett par hundra tusen per medlem. Jag har svårt att tro att svenska staten är beredd att lägga upp pengar på att öppna upp samebyarna, säger Åhrén.

Mattias Åhrén har svårt att se att förslaget blir verklighet – utan att det förankras i samebyarna.

- Det finns ju ett intresse från samebyarna att öppna upp samebyarna men då måste man göra det på ett sånt sätt att de accepterar det och känner sig trygga. Att bara lägga ett förslag utan att involvera de som berörs tror jag inte är en framkomlig väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".