Två uppsatser får Vaartoes studentstipendium 2017

1:22 min

Rebecka Gullberg och Frank Nordström, samt Liv Karin Joma får 10 000 kronor vardera för sina uppsatser om klimatets påverkan på renskötseln, och sydsamiska språkregler.

Rebecka Gullberg var rörd vid efter att hon fått ta emot stipendiet.

- Det känns helt fantastiskt, uppsatsen är skriven av mig och Frank Nordström, och vi känner oss jätte ärade och är verkligen jätteglada. Det är stort.

Det är två uppsatser som blivit belönade med Vaartoes studentstipendium för år 2017.

Rebecka Gullberg och Frank Nordström som har skrivit en uppsats om
klimatförändringar och dess påverkan på renskötseln i Vilhelmina norra sameby. och Liv Karin Joma som har skrivit sin masteruppsats helt på sydasamiska, om det sydsamiska språkets grammatik.

Liv Karin Joma säger att det är bra att uppsatser om sydsamiskan uppmärksammas.

- Det känns jätteroligt att vi ser att sydsamiska uppsatser värderas -
och att man ser att man kan få ett stipendium för det man har gjort och att det blir värdesatt det jobb som man har gjort.

Patrik Lantto som är professor vid Vaartoe säger att de fått in väldigt många ansökningar om stipendierna i år - men att de som blev valda hade speciellt hög kvalité.

-Men i slutändan så fanns det ändå en väldigt stor enighet i styrelsen kring de två uppsatserna som de starkaste, och mest utmärkande i det här året. Men det är väldigt roligt att se att vi får fler och fler ansökningar varje år, och uppsatsernas kvalité är också väldigt hög och stiger stadigt, säger Patrik Lantto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: