Giron/Kiruna

Sametinget ska föreslå åtgärder för traditionell kunskap

Den traditionella kunskapen om biologisk mångfald bör stärkas. Regeringen ger därför Sametinget och Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för detta.

Miljöminister Karolina Skog (MP) besöker just nu Sametingets kansli i Kiruna och träffar bland annat styrelsens ordförande Håkan Jonsson.

Med sig har hon alltså ett uppdrag till Sametinget och Naturvårdsverket om att föreslå åtgärder som stärker möjligheterna för bärare av traditionell kunskap att delta i genomförandet av konventionen om biologisk mångfald.

- Det är viktigt att vi värnar den traditionella kunskap om naturen som finns i Sverige. Det är bra för den biologiska mångfalden, men också för social sammanhållning och lokalt företagande, säger miljöminister Karolina Skog i ett pressmeddelande.

Sametinget ska ansvara för de delar som rör den samiska kunskapstraditionen och Naturvårdsverket för annan kunskapstradition.

Arbetet ska göras i samverkan och förslagen ska utformas så att de kan stärka den egna och andra myndigheters fortsatta genomförande av FN:s konvention om biologisk mångfald.

- Traditionell kunskap om hur de biologiska naturresurserna har använts riskerar försvinna i takt med att moderna brukningsmetoder tar över. Uppdraget ska ge förslag på vad som behöver göras för att bevara kunskapen, säger miljöminister Karolina Skog.

Uppdraget sträcker sig till den 28 februari 2018.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista