Rádio Sápmi

Ökad fokus på kungsörn som tar kalvar

4:10 min

Det har blivit ökad fokus på kungsörn som orsakar förlust på ren och får i Norge de senaste 10 åren de säger Audun Stien, seniorforskare vid norskt institut for naturforskning.

Idag pågår vargsymposiet i Vålådalen som är ett stort årligt event, en arena för information, kunskapsförmedling och diskussioner om stora rovdjur och människans relationer till rovdjuren.

Tidigare forskning sedan 90 talet visar att kungsörnen har lite betydelse predator på ren och får i Norge. I tidigare undersökningar där man tittat på förluster så finner man att det finns inga eller bara 3 procent som är knutet till kungsörn, men det har skett en utveckling de senaste åren där man ser att i enskilda områden har det varit större förluster av renkalvar som kungsörnen tagit. Man kan också se att kungsörnen tar kalvar när det är dålig bete och kalvarna är i dålig kondition, det säger forskaren Audun Stien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista