När livet vänder

Simon Marainen: Att berätta läker

“Jag kom dit och det första jag mötte var skotern, en blodig skoter. Och där vet jag att jag föll ihop”. Så börjar kvällens avsnitt ur serien - När livet vänder - där den samiska artisten Simon Issát Marainen berättar om händelserna som vände upp och ner på hans och hela hans familjs liv. Sameradion & SVT Sápmi har träffat honom. 

Här kan du se en längre textad intervju med Simon Marainen. Se själva programmet "När livet vänder" här.

- Det kan hjälpa människor om vi orkar att kan prata om sådana här tunga händelser. Det är inte lätt att prata om döden och särskilt inte om självmord, det är ännu svårare, säger Simon Issát Marainen från Nedre Soppero.

Det har gått drygt tre år sedan hans bror valde att avsluta sitt liv och familjen föll ner i djup sorg, men det var inte allt. Tio månader senare valde även den andra brodern att gå samma väg. Simon Issát vill nu med öppenhet försöka förändra samhället med att våga öppna upp för att prata om självmord och andra svåra frågor och inte hålla dem i skymundan.

- Det finns ett gammal syn att man ska vara så duktig på att klara sig själv och bara visa styrka utåt på alla sätt och det finns i vårt tradition att vi inte pratar så mycket om känslor, säger Simon Issát.

Sorgen och smärtan minskar inte men den ändrar form menar Simon Issát.

- Jag tror att man blir van att leva med den, sorgen har på något sätt blivit hemmastadd inom mig. Den är alltid med mig och den kommer alltid att följa mig men jag orkar ändå leva med den och kan se en framtid och se nästa dag och tänka att det ljusnar även om det ibland är mörkt, avslutar Simon Issát Marainen om sin sorg över sina yngre bröder.

I tv-serien "När livet vänder" träffar programledaren Anja Kontor människor som har tagit sig igenom svåra händelser i livet. Intervjuserien är i åtta avsnitt och programmet med Simon Marainen sänds kväll kl.20.00 i SVT2.

Se vårt textade tv-inslag om Simon i kvällens Oddasat kl.17.30 i SVT2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista