#rentjuvar

Renägare: Man blir innerligt förbannad

2:03 min

Minst tre dräktiga vajor har skadeskjutits och dödats inom Gällivare skogssamebys vinterbetesmarker nära kusten intill Luleå.

Renskötaren Henrik Andersson i Gällivare skogssameby upptäckte igår blodiga spår i skogen, renspår och spår från skoter som ledde från området. Det rapporterade Norrländska Socialdemokraten.

- Man blir ju så innerligt förbannad när man hittar sånt. När det gäller dräktiga vajor som klarat vintern och är i relativt fint skick, så blir man ganska ond, säger Andersson till Sameradion & SVT Sápmi.

Det var i samband med att Henrik Andersson skulle samla ihop renar som han var på ett hygge vid Börjeslandet norr om Luleå, då han såg blodspåren som var flera hundra meter långa och kalvar som sökte sina vajor. Och han var säker på att det var tal om renstöld, då han såg blodspåren tillsammans med skoterspåren. 

- Vi har ju större koll än vad folk tror över våra renar. Jag såg att renarna var mer skärrade och kalvarna som grymtade efter sina vajor. 

Det är inte första gången som Henrik Andersson upplever renstölder. 

- I fjol var det sist jag hittade slaktplatser längre norröver. Skälet till att sådant här sker ser jag som hatbrott mot samer. Till exempel om någon sätter ut en bild på renar som slickar salt på vägar, så är det snabbt kommentarer på sociala medier att man ska skjuta renen och så vidare. Det är så synen på renen är, vilket känns ganska tragiskt. 

Händelsen är polisanmäld och till platsen kom det fem poliser varav två med skoter och Henrik Andersson hoppas att saken kommer att klaras upp.

- Jag måste faktiskt skryta över dem. De poliser som kom till platsen gjorde ett fint jobb av det material som fanns på platsen. Av alla de gånger jag anmält renstölder, så har jag helt klart blivit bäst bemött av polisen nu. 

Både SSR och Sametinget har lyft renstöldsfrågan till polisregion nord och även Sveriges inrikesminister Anders Ygeman har lovat krafttag mot renstölder. 

Vad ska du göra nu? 

- Jag har erbjudit en slags belöning, men jag är förhoppningsfull att saken kommer att lösa sig ändå, avslutar Henrik Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista