Marita Granström
Marita Granström. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
#sametingsvalet2017

Vill se rättigheter till alla samer

Hon vill kunna påverka i markfrågor och för mer självbestämmande. Det är huvudorsaken till varför Marita Granström kandiderar för partiet Álbmut.

Marita Granström från Indal är sektionsledare för medicinska sekreterare och it-koordinator. Hon menar att hon kandiderar till Sametinget för att det enda sättet att kunna påverka.

- Det är ingen idé att sitta på kammaren och klaga, säger Marita Granström.

Och hon vill påverka mycket, när det gäller samisk mark, kultur och självbestämmande och valde partiet Álbmut för att ideologin ligger nära hennes egen.

Hon menar att man måste känna att man står bakom ett program, men menar samtidigt att man inte kan få allt oavsett vilket parti man går till. Hon valde partiet främst för att hon vill att rättigheterna tillhör alla samer, oavsett vilket yrke man har.

- Det är en grundläggande syn. Sedan värnar vi om marker. Gruvor och vindkraft är ju en katastrof för rennäringen och även för andra som nyttjar markerna, för tillexempel slöjd. Näringarna, som slöjden lyfts så lite i Sametinget. Jag förstår inte hur man tänker.

Vilka frågor kommer du driva om du blir invald?

- Särskilt alla samers rättigheter och språket är stora delar. Sedan diskrimineringen som är en annan viktig fråga. Har varit upprörd över att röstlängden varit ute på kommunhusen för allmän beskådning, så det finns mycket att ta tag i egentligen, säger Marita Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".