Marie Persson Njajta utanför FN:s generalförsamling i New York
Marie Persson Njajta representerar Sametinget på CSW/ Foto: Privat

Sametinget på FN:s kvinnokommission

”Min roll är att försöka lyfta in urfolksperspektiv i svenska delegationen”
6:17 min

Marie Persson Njajta representerar Sametinget i Sveriges delegation på FN:s årliga kvinnokommissions möte som just nu pågår i New York där speciellt fokus i år sätts på urfolkskvinnor.

När FN:s kvinnokommission i år möts i New York är temat kvinnors ekonomiska egenmakt. Att speciellt fokus i år ägnas åt urfolkskvinnors situation märks genom att en förmiddag av de två veckor långa mötet ägnas åt urfolkskvinnofrågor och även att det ordnas flera seminarier och panelsamtal på temat.

Under mötet förhandlas det fram en slags politisk överenskommelse och rekommendation till staterna. Sverige representeras av jämställdhetsminister Åsa Regnér och i den svenska delegationen ingår också organisationer, tjänstemän och sakkunniga. 

- I delegationen kan jag bistå med kunskap och bidra med våra perspektiv, säger Marie Persson Njajta.

Urfolkskvinnor världen över brukar ofta peka på att de utsätts för dubbel diskriminering, dels genom de utmaningar som kommer från när urfolk förlorar land vid till exempel industriexploateringar och dels genom att de är kvinnor. Att markfrågan är viktig märks i New York berättar Persson Njajta och hon ser likheter med Sápmi.

- Vi får kämpa för att skydda våra marker och det är ofta många kvinnor som jobbar med det. Framför allt så påverkar det kvinnor, barn och våra familjer, säger Marie Persson och lägger till att det viktigt att börja synliggöra den tid som kvinnor lägger ner på kampen.

Med start klockan 15 på torsdagen går det att följa diskussionerna rörande urfolkskvinnor på FN:s webbtv.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".