Daniel Holst
Daniel Holst. Foto: David Rydenfalk/ Sameradion & SVT Sápmi
#sametingsvalet2017

Tror markfrågorna kommer forma samhället

Daniel Holst kandiderar för Jakt- och fiskesamerna i sametingsvalet för att han vill förändra, i synnerhet inom språk- och markfrågor.

Daniel Holst i Umeå menar att det inte är just partiet Jakt- och fiskesamerna som är den stora grejen, utan att Sametinget ska kunna pusha saker mot staten. Han menar att språk och frågor om markrättigheter är viktiga.

- Det är viktiga frågor därför att det kommer att forma oss, det är det som kommer att forma rennäringen och det är det som kommer att forma hela samhället, säger Daniel Holst.

Han menar att det blev just Jakt- och fiskesamerna eftersom han är vän med partisekreteraren Oscar Sedholm och att de också har ett gemensamt intresse inom Socialdemokraterna. För Daniel Holst är språkfrågan den viktigaste.

- Därefter är det markrättigheter. Problemet är att det hela tiden är mot staten och det blir inte samma politik som Sametinget driver, eller kan driva.

Största problemet menar han är självbestämmandet, eller snarare att självbestämmandet inte finns i Sametinget.

- Att det på något sätt blir staten som beslutar, att det är regeringen som gör saker, att det är en utredning som kommer på regeringens beställning och att det avgör minoriteters och urfolks rättigheter. 

Vilka förväntningar har du inför Sametingsvalet och om du blir invald i Sametinget?

- Största förväntningarna är ju att det ska bli större valdeltagande, eftersom det legitimerar kraften mot staten. När det är ett enat folk så kan vi också trycka på hårdare och få det vi vill, säger Daniel Holst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".