Magnus Lindberg
Magnus Lindberg. Foto: Privat
#sametingsvalet2017

För samisk kompetens i hälsofrågor

Han kandiderar till Sametinget för Min Geaidnu för att jobba med sin specialitet, hälsofrågor ur ett samiskt perspektiv.

Läkaren Magnus Lindberg i Vilhelmina tyckte att Min Geaidnus partiförklaring passade in på hans egna tankar. Dessutom trivs han med människorna där.

- Jag tycker om deras mittenpolitik. Att försöka förena samer kring gemensamma frågor istället för att splittra. Jag har ingen lust att ställa olika sidor emot varandra, som det är mycket i Sametinget, säger Magnus Lindberg.

De viktigaste frågorna för honom är språkets återkomst, i synnerhet för barn och unga. Han är själv språkintresserad och försöker använda sydsamiska, pratar det med sin son, sin bror och sin mor.

Men det som är hans verkliga specialitet har med jobbet att göra, som läkare med samisk bakgrund ser han på hälsan från ett samiskt perspektiv.

- Det är en elefant i rummet, ohälsan. Jag kan se att den samiska situationen påverkar hälsan. Det finns en stor akademisk vinkel när det gäller samisk ohälsa, istället för att samer och vi själva i vården funderar ut hur vi kan påverka hälsan.

Vilka förväntningar har du om du blir invald i Sametinget?

- Att jag vill tar mig tid och lär mig, i och med att jag är ny och färsk. Och vara lite ödmjuk i början och sedan hålla mig till de frågor som jag kan och se om jag kan påverka, säger Magnus Lindberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".