#sametingsval17

Nya unga kandidater tar plats på partiernas listor

Om två månader är det val till Sametinget. Partierna har nu släppt sina listor offentligt och många ungdomar finns med på dem.

Många ungdomar tar nu plats på sametingspartiernas listor. En av dem är Kirunaslöjdaren Nils Johan Labba som under en längre tid tänkt engagera sig. Nu har han tagit steget och kandiderar för partiet Guovssonásti.

-Sakkunnigheten min ligger ju inom slöjden men såklart också förbättrad samisk utbildning. Som den här skolan där jag själv jobbar, det finns alltid förbättringar att göra, säger Nils Johan Labba om vilka frågor han tänker driva om han blir invald.

21 maj är det val till Sametinget och 31 ledamöter från nio partier ska väljas in för en fyraårig mandatperiod. Förutom Guovssonásti och Jakt-och fiskesamerna har också Samelandspartiet en ungdomslista. Partiledaren Per Olof Nutti menar att det är viktigt att få in ungdomar i Sametinget eftersom de har en annan syn på samhället och kan hitta lösningar på problem. Daniel Holst är ny kandidat för Jakt- och fiskesamerna och även om han inte tidigare funnits med i samepolitiken ser han tydligt vilka utmaningar som finns.

- Det största problemet är självbestämmandet, att självbestämmandet inte finns i sametinget. Att det på nåt sätt blir att det är staten som beslutar, regeringen som gör saker, utredningar görs på regeringens beställning och de utreder minoriteter och urfolks rättigheter, säger Daniel Holst.

Både Nils Johan Labba och Daniel Holst hoppas på ett högt valdeltagande i sametingsvalet.

- Det är viktigt att man röstar och viktigt att man engagerar sig, säger Nils Johan Labba.

- Största förväntningen är att det blir större valdeltagande eftersom det legitimerar kraften mot staten. Om vi är ett enat folk kan vi också trycka på och få det vi vill, säger Daniel Holst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".