Jiemte/Jämtland

SSR vill se en förändring i rovdjursförvaltningen

Renskötare i norra Jämtland har fått flytta in i renhage efter att varg kom in i vinterbetesområdet. Svenska samernas riksförbund, SSR, vill att rovdjurssituationen inte ska tvinga samebyar att ha renar i hägn.

Under höstvintern och vintern har de flesta samebyar i Jämtland haft problem med varg. Nu har Per-Mikael Åhren flytt vinterbetet efter att varg började härja i hjorden. Samebyn fick skyddsjakt på vargen men eftersom att det var omöjliga spårningsförhållanden fick man samla ihop renarna och flytta trots att man vanligtvis håller renarna på vinterbetet till kring efter påsk.

- Man känner sig nästan som en flykting du är tvungen och fly. Man får ta sitt pick och pack och bara därfirfrån dra. Renen blir alldeles annerledes när du får varg. Vargen han sätter sån panik i renhjorden så du får inte fast renhjorden någonstans, du får inte ren att stanna någonstans och beta, säger Åhrén

Från sametingets sida har man länge velat se en förändrad rovdjurspolitik. Svenska samernas riksförbund menar också att vargar på renskötselområdet inte fungerar.

Att flytta in renar i hägn är det en lösning på vargproblematiken?

- Det är inte en långsiktiglösning. Utfordring medför också komplikationer. Vi kan inte ha en rovdjursförvaltning som tvingar landets samebyar att stängsla in sina djur och försöka sig på helutfodring med alla komplikationer som det medför, det är inte en renskötsel vi önskar ha och det är inte långsiktigt hållbart, säger Jörgen Jonsson, ordförande för svenska samernas riksförbund, SSR.

Miljöministern Karolina Skog menar att vargarna måste kunna passera renskötselområdet. Detta för att vargen ska kunna reproducera sig och säkra den svenska vargstammens överlevnad.

- En viktig del i arbetet att bevara varg i Sverige är att vi får in genetiskt viktiga vargar från både Norge och Finland och dom behöver vandra långa sträckor. Det här med att det har uppstått en bild av att det ska kunna ske utan att dom passerar renbetesland så stämmer inte det. Dom ska kunna vandra genom renbetesland annars kommer inte vargstammen i Sverige överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista