Jon-Krista Jonsson
Jon-Krista Jonsson Foto: Privat
#sametingsvalet2017

Han vill lyfta unga renskötare

På andra plats i Samelandspartiets ungdomslista återfinns Jon-Kristoffer Jonsson, renskötare, evententreprenör och leklandsägare i Lycksele.

Jon-Kristoffer Jonsson har varit intresserad av politik länge, men hade bestämt sitt för att inte engagera sig politiskt förrän politiken letade upp honom. Nu har det hänt.

- De ringde och frågade och jag hade redan bestämt mig för att säga ja. Då var det bara att säga ja, säger Jon-Krista.

Att det blev just Samelandspartiet förklarar han med att partiet redan i ett tidigt skede varit inom familjens kretsar och att han alltid haft liknande tankar som partiet.

- Jag har delat de tankarna långt bakåt i tiden.

Renskötseln är Jon-Kristoffer Jonssons primära intresse och framförallt unga renskötare. Nu vill han genom politiken dra sitt strå till stacken och gynna unga renskötare på något sätt.

- Det är inte lätt att vara renskötare på heltid och hinna med så mycket annat, men här känner jag att jag har en möjlighet att kunna bidra.

Han hoppas att valet gynnar de yngre renskötarna mer än vad det gjort tidigare och att det får djupare fokus.

- Min förhoppning är att jag får chansen att lyfta unga renskötare, avslutar Jon-Kristoffer Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".