Jiemte/Jämtland

Utställning som får besökare att börja gråta

Gaaltjies utställning om rasism mot samer är ute på turné. Under lopme naestie finns den i Funäsdalen. Det var starka känslor hos de som var och tittade på den.

Se inslaget textat i kvällens Ođđasat här och på SVT2. 

- Allihop är ju fruktansvärda. Det här. Jag blir så fruktansvärt illa berörd av det här, säger Gunilla Ellis, som flyttat till Funäsdalen från södra Sverige.

Utställningen är utformad så att det hänger uppe meningar i tavlor om samer som man hittat på sociala medier, i utredningar och intervjuer. För Gunilla Ellis var detta tungt för att det var första gången hon förstod att det är väldigt hårt klimat på sociala medier och i verkliga livet att vara same. Gunilla Ellis har bott i Funäsdalen i 54 år men är från södra Sverige och tycker fler borde se utställningen för att förstå hur samhällsklimatet mot samer är.

- Man kan inte annat än att må illa av det frukansvärt alltså. Och bli uppfostrad med det i ryggraden då blir det till att man är stark, säger hon

Gaaltjie har under flera år sammanställt detta som mynnade ut till en utställning. Utställningen heter vad ska bort, främligsfientlighet, rasism, kolonialism.

- Det har varit alla sorts reaktioner. Både de som kommer in här och tittar och ja såhär är det det här upplever man varje dag det här var väl ingenting och så går man här ifrån. Medans andra är tvärt om det finns dom som fallit i gråt när dom tittat och haft långa diskussioner med mig och andra som varit och tittat, säger Jerker Bexelius, verksamhetschef på Gaaltjie.

Och för Gunilla Ellis var det så pass tungt att hon var tvungen att gå hem och vila efter att läst och tittat på utställningen.

- Ja jag kanske måste gå hem och ta en grinare. För att det var väldigt starkt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista