Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Sametinget. Foto: SVT Sápmi

Sametingets styrelse stärker sin egen makt

Marina Nilsson-Ederlöv: Frågan är då vad man ska ha kulturnämnden till?
1:58 min

Politiker i Sametingets nämnder tappar makt efter regeländring från styrelsen. Ändringen innebär att styrelsen har mer inflytande och att mindre partier får svårare att påverka gentemot regeringen.

Marina Nilsson-Ederlöv, Skogsamerna och ledamot i kulturnämnden är kritisk till regeländringen.

- Bland annat att representera Sametinget i politiska frågor inför regering och departement. Vi tycker att vi själva ska kunna väcka saker till departementet  och det opponerar vi oss emot. Vi måste ha nån sorts egen rådighet i de frågor som vi sitter och håller på med i kulturnämnden, säger Marina Nilsson-Ederlöv.

Medlemmarna i Sametingets röstlängd väljer 31 ledamöter som ska bestämma i Sametinget. Dessa 31 ledamöter väljer en styrelse som har ansvaret över den dagliga verksamheten och Sametingets ekonomi. Men de 31 ledamöterna utser också personer som sitter i Sametingets nämnder och hjälper till med uppgifter som styrelsen har.

Men den nu sittande styrelsen har ändrat reglerna för nämnderna i Sametinget - så att de får större inflytande över hur nämnderna ska jobba och att nämndledamöterna inte längre får representera Sametinget i möten med regeringen. 

- Det där är ju ganska märkligt egentligen, det är den politiska ledningen som ska motsvaras både i styrelse och nämnd, det där är ju hårklyveri. Men vi menar att styrelsen är högsta beslutande organ och ansvarig för ekonomin, säger säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

I praktiken betyder detta att mindre partier får mindre att säga till om eftersom makten koncentreras till de partier som sitter i styrelsen.

Marina Nilsson-Ederlöv säger att det betyder att de i kulturnämnden inte vet vad Sametingets styrelse kommer att ta upp med regering och departement.

- Frågan är då vad man ska ha kulturnämnden till? Naturligtvis så beslutar vi om fördelningar av statens bidrag, men vi ska också kunna besluta om riktlinjer för handläggningen inom det området vi är satta att ha ansvar för, men nu är det som att det tas ifrån oss, säger Marina Nilsson-Ederlöv, Skogsamerna och ledamot i kulturnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".