#sametingsvalet2017

De yngsta väljarna i sametingsvalet minskar kraftigt

2:05 min

Andelen yngre förstagångsväljare minskar med en tredjedel jämfört med förra valet.

Stina Granberg fyller 18 år två veckor innan valdagen och har anmält sig till Sametingets röstlängd.

 – Jag som ny inom det här, jag har som inte fått information om vad det är, eller hur man gör. Det är som bara via mamma.

Den 21 maj är det val till Sametinget i Sverige. 8750 personer har då rättighet att gå till valurnorna eller brevrösta.

Det är en ökning med 800 personer jämfört med förra valet.

- Framförallt är det roligt att det är så många ungdomar som visar intresse för Sametinget men det är oerhört positivt att vi även får in anmälningar från äldre samer, sa Signar Holmström, ordförande i Sametingets valnämnd, när siffrorna blev offentliga.

Sametingets ungdomsråd hade i en särskild kampanj försökt locka framförallt unga att registerera sig. Valnämnden å sin sida satsade på en värvningskampanj med premier.

Men nu visar vår granskning av röstlängden att intresset bland yngre väljare att registrera sig minskar.

Antalet personer som är 18-22 år på valdagen (dvs har möjlighet att rösta för första gången) har gått ner med 32,2%, från 245 personer 2013 till 166 personer i år.

Antalet nyregistrerade i åldrarna 18-29 minskar med 19,4 % jämfört med förra valet, från 443 till 357.

Isak Utsi är ordförande i Sáminuorra och menar att Sametinget inte jobbar aktivt med politik för unga. 

– Många unga som vi möter tycker väl inte att sametinget bedriver en politik som påverkar deras liv i någon större utsträckning, också kan man väl säga att man inte heller pratar så mycket ungdomspolitik inom partierna.

Här fler siffror över de nyregistrerade:

Antalet nyregistrerade totalt (oavsett ålder) har minskat jämfört med 2013 års röstlängd, från 849 personer till 800.

Könsfördelningen bland de nyregistrerade i årets röstlängd är 54,75% kvinnor och 45,25% män. Skillnad från 2013 års röstlängd, då 50,4% av de nyregistrerade var män.

De åldersgrupper där nyregistreringarna har ökat jämfört med 2013 är 30-39 (ökning på 10,1%), 40-49 (ökning på 9,3%), 50-59 (ökning på 26,2%) samt 60-69 (ökning på 5,9%).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista