Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Sametinget. Foto: SVT Sápmi
2 av 2
Sametinget. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Sametinget kritiseras av Riksrevisionen för arvoden

Riksrevisionen anmärker på Sametingets utbetalningar av ersättning till ledamöter i Sameskolstyrelsen och Samefonden. Det innebär att Sametinget får en så kallad modifierad revisionsberättelse för 2016.

Sedan 2011 har Sametinget betalat ut extra ersättning till ledamöter i Sameskolstyrelsens nämnd, som är en egen myndighet, och ledamöter i Samefondens styrelse, som utses av regeringen. Sametinget har betalat ut mellanskillnaden mellan arvodet för respektive myndighet och Sametingets högre arvodesbelopp för att dessa ledamöter skulle ha samma mötesarvode som de som sitter i Sametingets plenum.

Riksrevisionen bedömer att ett väsentligt fel har begåtts genom dessa utbetalningar och ger därför Sametinget en modifierad revisionsberättelse för 2016.

Sametingets styrelse har under 2016 beslutat att utbetalningen av arvode till dessa ledamöter skulle upphöra. Därför tycker Sametingets kanslichef Anja Taube att det är olyckligt att man på grund av detta fel, som man alltså rättat till, ska få en oren revisionsberättelse även i år.

Även Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är besviken på kritiken.

- En revision ska vara framåtsyftande och vi har redan åtgärdat saken, så jag är faktiskt lite besviken på Riksrevisionens kritik, säger Håkan Jonsson i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet riktar han också kritik mot regeringen för att Sametingets budget är för detaljstyrd.

- Det är alltid förutbestämt exakt hur vi får använda medlen – men vi är ju faktiskt ett folkvalt organ med rätt till självbestämmande! Jag menar att det är på tiden att regeringen accepterar oss som ett folk med de rättigheter som bland annat FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter ger oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".