Aare / Åre

Kusinerna som hittade hem och startade möbelsnickeri

Efter flera år på resande fot runtom i världen har kusinerna nu hittat hem. Enligt dem är Åre är det perfekta stället att kombinera nytta med nöja.

Kristoffer Unga Pirak och Johan Lahti har nyligen startat ett nytt företag där de snickrar möbler. Efter flera år på resande fot där det bland annat bott i Kanada och jobbat som snickare tycker det att jobbet är perfekt. 

- Det är perfekt för oss, vi kombinerar nytta med nöje. Vi kan själva planera arbetet och jobba intensivt för att senare kunna åka utför i Åre under några dagar, säger Johan Lahti.

- Snowboard på dagen, arbete om natten, lägger Kristoffer Unga Pirak till. 

I arbetet som möbelsnickare gör de möbler på beställning till kunder. Mest använder det material som går att hittat i Sápmi, som björk och horn. Men ändå väljer de att inte kalla möblerna för samisk design.

- Det samiska ligger i rötterna och finns där, men det är ju inte samisk design. En del möbler kan ha inspiration från slöjden till exempel, säger Johan Lahti. 

Mycket kunskap har Kristoffer Unga Pirak fått av sin farfar, som är den kända slöjdaren och konstnären Lars Pirak, som gick bort 2008. Och redan från barndomen var han mycket tillsammans med farfar.

- Han har gett mig grunden. Kanske inte som direkt kunskap, men jag hängde mycket med honom både i verkstaden och på utställningen runt om i världen, säger Kristoffer Unga Pirak. 

Kusinerna är båda från Norrbotten i grund och botten och säger att de nu hittat hem för stunden. Och enligt dem passar det dem båda att bo i Åre.

- Här är det nära till världen om man vill hoppa på ett flyg och resa ut i världen, det är nära hem och vi har nära till vårat stora intresse att åka utför, och jobbet passar också att driva här. Det när nära till både Stockholm och ändå är det inte storstad, säger Johan Lahti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista