#sametingsvalet2017

Förvånas över att yngsta väljargruppen minskar

0:48 min

Valnämndsledamoten Paulus Kuoljok (Samelandspartiet) upplever själv att allt fler ungdomar intresserar sig för politiken.

Andelen väljare i den yngsta gruppen, 18-22 år minskar med 32 procent jämfört med valet 2013. Det visar en granskning av röstlängden som Sameradion & SVT Sápmi har gjort i samarbete med Sveriges Radios Digitala insatsstyrka.

Paulus Kuoljok är ledamot i Sametingets valnämnd som har i uppdrag att informera samer om sametingsvalet och få fler att anmäla sig till röstlängden.

Kuoljok tycker det verkar märkligt att de yngsta väljarna blir färre, själv känner han att samiska ungdomar blir mer och mer engagerade politiskt.

 – Jag vet med säkerhet att de kampanjer man har haft under den här mandatperioden har varit i paritet eller åtminstone lika bra som tidigare. Om möjligt till och med kanske ännu bättre.

Paulus Kuoljok hade förväntat sig att det skulle vara fler i den yngsta väljargruppen och han kan inte förstå varför det ser ut som det gör nu.

 – Det är ju något som sametingets valnämnd måste sätta sig ner och titta på och försöka få någon typ av analys kring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista