Kunskapsnätverk för samers hälsa ska bildas

3:56 min

Regeringen avsätter tre miljoner kronor för arbetet, som även innebär att en strategi för utveckling och förbättring av samers hälsosituation ska tas fram.

Syftet med ett kunskapsnätverk om samers hälsa är att kunna ge en hälso- och sjukvård som bättre tar hänsyn till samers språk och kultur.

Regeringen ger alltså tre miljoner kronor till arbetet med att starta upp kunskapsnätverket. Bakgrunden är det arbete som landstinget i Västerbotten, Region Norrbotten, Region Jämtland/Härjedalen gjort tillsammans med Sametinget och samiska organisationer.

Sametinget har under 2015 på uppdrag av regeringen gjort en kartläggning av samernas psykosociala hälsa. Kartläggningen visade att samer har sämre eller mycket sämre hälsa än motsvarande grupper i övriga samhället.

Pengarna som regeringen nu ger ska inom ramen för kunskapsnätverket också användas till att ta fram en långsiktig och samlad strategi för utveckling och förbättring av samers hälsosituation.

 – Regeringen har satt upp målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Den samiska befolkningen har en sämre hälsa än motsvarande grupper i övriga samhället. För att förbättra den och minska hälsoklyftorna behöver vi kunskap och strategier för att se inom vilka områden hälso- och sjukvården kan utvecklas och anpassas till den samiska befolkningens behov, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

I kunskapsnätverkets arbete ingår att utreda vilka verksamhetsfunktioner och vårdtjänster som kan utvecklas för den samiska befolkningen. Dessutom är målet att kunskaperna om samers psykiska och somatiska hälsosituation ska breddas och fördjupas.

Utvecklingsstrategin ska också beskriva hur kunskapsnätverket ska drivas långsiktigt av landstinget, de berörda regionerna och de samiska organisationerna, det handlar både om ekonomin och verksamheten. Senast 31 januari 2020 ska arbetet ska slutredovisas till regeringen.

Dagens regeringsbeslut är ett svar på den ansökan som i december skickades in av Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten och Region Jämtland/Härjedalen, Sametinget, Svenska Samernas Riksförbund, Landsförbundet svenska samer, riksorganisation Samerna, SameÄtnam och SámiNuorra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista