#sametingsvalet2017

Dådring ställer inte upp i Sametingsvalet

1:37 min

Sametingspolitiken Helena Dådring ställer inte upp i Sametingsvalet i maj, anledning är tidsbrist.

- Jag är en tidsoptimist och trodde jag skulle hinna med allt. Men jag har valt att avstå i sametingsvalet och istället satsa på det svenska valet. Jag satsade på båda valen förra mandatperioden men jag hann inte med den personvalskampanj som jag ville ha, säger Helena Dådring.

Helena Dådring har länge vart engagerad i den svenska politiken och har suttit som kommunpolitiker i många år. Hon ställde även upp i förra riksdagsvalet för Moderaterna men kom inte med då. Till nästa val hoppas hon att det ska gå bättre och lägger allt krut där.

Dådring är även en van Sametingspolitiker. Hon började sin politiska karriär i partiet Skogssamerna men 2013 hoppade hon av och gick med i Landspartiet svenska samer. Hon tycker att det är svårt att komma till någon förändring som politiker inom Sametinget då man har helt andra förutsättningar än i den svenska politiken. Men hon lämnar inte helt sametingspolitiken.

- Jag kommer ju inte sitta sysslolös bara för att jag inte är politiker. Jag kommer vara med i plenum och dessutom kommer jag att sitta i en annan sits. Jag skrev ju en motion om "allmänhetens frågestund" och fick avslag, men nu kan jag själv vara allmänhetens frågestund och ställa dom frågor jag vill, samt verka genom dom nätverk jag byggt upp, säger Helena Dådring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista