Jan Eide filmade ren som anfölls av järv i snöstorm vid Rostostugan i Indre Troms.
Jan Eide fick vara med om en unik naturupplevelse uppe på fjället. Foto: Privat

Unik järvattack på ren fångad på film

Jan Eide var tillsammans med vänner på tur i Indre Troms när en järv anföll en ren och det hela fångades på film.

Här kan du se klippet. Har du varit med om någon speciell naturupplevelse som du vill dela med dig av? Berätta gärna här.

Jan Eide åkte upp under lördagskvällen till Rostostugan i Indre Troms. Han hade sett på vädret att de lovade hårt väder och tycker om att färdas i all typ av väder.

- På söndag var det storm och vi satt och drack morgonkaffe när vi såg en ren som kom springande, och sen såg vi att det var en järv som sprang efter den. Och innan vi hann till andra fönstret, då hade järven redan fått tag i renens nacke, säger Jan Eide.

Han hade telefonen nära och kunde filma kampen mellan järven och renen. Enligt Jan Eide pågick kampen i uppemot tio minuter och järven fick bland annat tag i renen så den föll till marken minst två gånger, ändå gav renen inte upp.

- Det var en fantastisk naturupplevelse. Jag hade tur som hade telefonen nära och kunde filma en del. Och jag vet ju att det finns rovdjur i naturen, men har aldrig sett det så här. Det var en unik upplevelse, säger han.

Till sist slet järven av en bit av renen och renen sprang iväg. I området stod det två renar till ungefär 50 - 60 meter från platsen där kampen mellan renen och järven ägde rum, men de två renarna vågade inte närma sig.

- När järven fick lös en del av renen började järven leka med biten. Den rullade sig i blodet och på delen den fått lös. Och den kastade upp den i luften och fångade delen igen, jag tror det var päls och skinn som lossnat. Renen sprang förbi stugan och vi såg i spåren att den blödde kraftigt, säger han.

Jan Eide beskriver händelsen som en dödskamp där han tror att renen gått förlorad. Fast den inte dog på platsen så tror han den var för skadad för att överleva. Han har delat filmen på Facebook och den har fått stor spridning.

- Det känns bra att jag har kunnat fånga upplevelsen på film så fler får se filmen och se den här händelsen, säger Jan Eide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".