Rádio Sápmi

Ny samisk förening i Uppsala

3:21 min

Det finns ett trettiotal sameföreningar i Sverige och nu har Uppsala fått en egen samisk förening.

”Samiska föreningen i Uppsala” har haft sitt första formella möte och Kim Falkensköld Rehnman är nyvald ordförande i föreningen.

- Det som kan skilja sig från andra sameföreningar är att vår förening är öppen för alla, inte bara samer. De som är intresserade av samiska frågor är välkomna. Vi vill också samarbeta med andra urfolk, säger hon.

Vad vill föreningen jobba för? 

- Vi vill jobba från smått till stort. Vi ska vara en självklar mötesplats där alla samer känner sig trygga. Sedan är målet att utbilda utomstående om samisk historia att, hålla föreläsningar och att vara en tillgång för att bibehålla språket oavsett om du är barn eller vuxen. Vi har ju precis satt igång men det är mycket vi brinner för att göra.

- Men det viktigaste är att föreningen ska byggas av medlemmarna - utifrån deras önskemål. De ska känna att det är deras egen förening. Sedan är ju mycket beroende på vad vi har och kan få för stöd och medel förstås, säger Kim Falkensköld Rehnman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista