"
1 av 3
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer.
2 av 3
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer. Foto: SVT Sápmi
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer.
3 av 3
#Vardagsrasismotmigsomsame är en av de hashtags som används i vår satsning om vardagsrasism mot samer. Foto: SVT Sápmi
#vardagsrasismmotmigsomsame

Vi lyfter berättelser om vardagsrasism mot samer

Många samer utsätts för vardagsrasism, men få känner till att det existerar. Under tre dagar, med start idag, belyser Sameradion & SVT Sápmi vardagsrasismen mot samer.

Har du som same upplevt vardagsrasism? Dela med dig under någon av följande hashtags: #vardagsrasismmotmigsomsame #árgarasismamuvuostásápmelažžan #aarkerasismamovvööstesaemine

Vad är vardagsrasism egentligen?

SVT:s serie Midnattssol som sändes i höstas väckte frågor hos tittarna, inte minst om det verkligen existerar rasism mot samer idag. Filmen Sameblod visas på biografer runt om i Sverige och frågan är åter aktuell.

Sameradion & SVT Sápmi lyfter hur vardagsrasismen mot samer ser ut idag. Hur yttrar den sig på sociala medier, i kommentarsfält, i möten med människor?

Det här är några exempel på hur vardagsrasism mot samer kan se ut, utifrån en rundringning som Sameradion & SVT Sápmi gjort:

”Är du verkligen en riktig same?”

”Varför måste ni läsa samiska i skolan? Ni kan ju svenska.”

”Jag får visst säga lapp, sluta vara så känslig!”

- Den här satsningen bygger på samers egna berättelser och vi hoppas att så många som möjligt vill och vågar berätta, säger Katarina Hällgren, projektledare för satsningen.

Här hittar du samlat alla våra artiklar om vardagsrasism mot samer.

Vad är vardagsrasism?

Vardagsrasism handlar inte om extrema företeelser. Vanligtvis handlar det om vardagliga handlingsmönster, men det gör inte vardagsrasismen till en mer human form av rasism. Vardagsrasism kan grunda sig i okunskap och fördomar. Det betyder att utövaren av vardagsrasism kan vara omedveten om att den utför vardagsrasistiska handlingar, och till och med agera utifrån välvilja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".