Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barrikader på vägen till provbrytningsområdet i Kallak, 29 juli 2013. Foto: SVT Nordnytt
Barrikader på vägen till provbrytningsområdet i Kallak, 29 juli 2013. Foto: SVT Nordnytt

Ännu ett bakslag för gruvstart i Kallak

Det brittiska gruvbolaget Beowulf Mining som under ett antal år har försökt att få tillstånd för att få bryta järnmalm i Gállok utanför Jokkmokk, har återigen gått på ett bakslag.

Både Riksantikvarieämbetet (RAÄ) och Naturvårdsverket anser att gruvbolaget inte tillräckligt väl kan belysa hur världsarvet Laponia påverkas av en eventuell bearbetningskoncession. Laponia ligger bara några mil från Gállok.

"Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket anser att prövningsunderlaget i det aktuella ärendet inte tillräckligt belyser påverkan på världsarvsområdet Laponia. Det som saknas i det befintliga underlaget är att det inte framgår vad den eventuella indirekta påverkan kan bli på världsarvets värden. Främst märks denna brist avseende renskötseln i Laponia. Den direkta och indirekta påverkan från
transporter som är en följd av verksamheten, bör dock bedömas i relation till de för Laponia utpekade värdena även ifråga om naturvärdena", skriver Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket bland annat i sitt remissyttrande till Bergstaten.

Jan Erik Länta, ordförande för Jåhkågaska tjiellde, har ännu inte läst yttrandena från Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet men säger att för samebyarna och andra som motsätter sig gruvan är det positivt när de instanserna är tveksamma.

- Alla små saker tillsammans som visar att det inte ska öppnas någon gruva visar att det går i rätt riktning, säger Jan Erik Länta.

Beowolf Mining säger i ett pressmeddelande att bolaget nu ska gå igenom yttrandena och att Kurt Budge, vd för bolaget, under den här veckan ska besöka både Luleå och Jokkmokk för att fortsätta diskussionerna om Gállok Norra med huvudintressenter och beslutsfattare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".