Per-Olof Nutti
1 av 2
Per-Olof Nutti, ordförande i Samelandspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Eivind Torp, docent i juridik. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Eivind Torp, docent i juridik. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.
#sametingsvalet2017

Samelandspartiet vill skjuta framtida samepolitik på framtiden

Istället för den nuvarande remissrundan om en framtida samepolitik vill Samelandspartiet att frågan hanteras av en ny styrelse efter valet.

Eivind Torps utredning En väg framåt – utredning om den framtida samepolitiken är ute på remiss och sametingspartierna och de samiska riksorganisationerna har till på lördag på sig att komma in med synpunkter. I utredningen föreslår Torp bland annat att fler ska ges möjlighet att bli medlemmar i samebyarna och att all lagstiftning om samer samlas under en så kallad samebalk.

Men Samelandspartiet tycker i sitt yttrande att utredningens förslag redan utretts av tidigare statliga utredningar och av Sametingets utredning via Siidajuogus, vars förlag både Sametingets plenum och samebyarna avvisat.

Samelandspartiet menar att utredningen inte lämnar förslag på hur FN:s urfolksdeklaration och de bärande principerna i deklarationen ska införlivas i svensk lagstiftning. Det saknas, enligt Samelandspartiet, också förslag på hur naturresurserna ska förvaltas och fördelas bland samerna och hur Sametinget kan utvecklas som organ för samiskt självbestämmande och få ökat inflytande och delaktighet.

Partiet tycker också att Sametingets styrelse lagt fram remissomgången för tidigt, eftersom utredningen presenterats strax innan Sametingsvalet 21 maj. Istället hade partiet velat se att styrelsen lämnar över frågan till den styrelse som tillträder efter valet, så att nästa styrelse kan bereda ärendet efter att man inhämtat synpunkter på utredningens förslag från den samiska allmänheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".