1 av 2
Mats-Isak Sparrock, renskötare Jijnjevaerie sameby
2 av 2
Mats-Isak Sparrock, renskötare Jijnjevaerie sameby. Foto: Privat

Mats-Isak Sparrock: Det var som ett blodbad

Renskötaren Mats-Isak Sparrock i Jijnjevaerie sameby i Jämtland blev utringd på en renpåkörning igår kväll och när han kom dit låg det minst fyra döda renar på vägen. 

Varning för starka bilder! Foto: Mats-Isak Sparrock (privat)

Det var igår kväll vid 21-tiden som Mats-Isak Sparrock blev utringd till vad han trodde var en renpåkörning. Man när han kom dit var det i själva verket, som han kallar det, ett blodbad. 

- Det låg fyra renar döda, och alla var vajor. Det var också ett foster på vägen och 100 meter in i skogen hittade jag en till skadad ren som inte gick att rädda, säger han.

Det var en bilist som hade stannat och satt på varningsblinkers då det var 50-talet renar på vägen. Men en annan bilist som kom bakom körde bara förbi den varnande bilen och smällde in i renarna. Bilisten i den bilen körde bara vidare, utan att stanna. 

- En av männen som hade stannat för att varna de andra bilarna var chockad när han blivit vittne till olyckan, över att bilen som körde in i renarna bara körde vidare utan att stanna, säger Mats-Isak Sparrock.

Han har varit i kontakt med polisen. Idag kör Mats-Isak Sparrock runt i området och letar efter eventuella skadade renar.

- Det känns jobbigt, vi passerar här en gång om året när renarna ska västerut, det handlar om några veckor. Nu har renarna klarat vintern, men tvingades avsluta livet så här. Det känns, ja, inte roligt är det, säger Mats-Isak Sparrock.

På vägsträckan som är efter E45:an, har samebyn hängt upp renvarningsskyltar, sopsäckar och kör dagligen för att driva bort renarna från vägen.

- Man är rädd när man är efter vägen och man känner sig inte trygg. Igår kväll när jag var och skulle städa på olycksplatsen hade jag reflexväst på mig, blinkande pannlampa och de var fyra bilar som hade på varningsblinker, men ändå körde bilarna förbi i väldig fart, säger Mats-Isak Sparrock.  

- Till sist satt jag på helljusen för att blända bilarna så att de tvingades sänka hastigheten under tiden jag städade olycksplatsen. Då var det ändå en bilist som stannade och skällde ut mig, och jag hann inte ens börja förklara vad som hänt, säger Mats-Isak Sparrock.

Bilisten ska ha lämnat en anmälan till polisen 20:55 om renpåkörningen, det meddelar polisen. Polisen åker inte ut på renpåkörningar. Däremot upprättas en anmälan. Polisen åker enbart ut om det är statens vilt eller fridlysta djur som blivit påkörda. Ren räknas som tamdjur. 

Om olyckan är framme

Enligt lag är du som förare skyldig att anmäla en viltolycka till polisen. Det gör du genom att ringa 112 efter att du varnat andra bilister och markerat ut viltolycksplatsen.
Gör du inte detta, betraktas det som "smitning" och det är belagt med böter.
Renar och annan tamboskap, som t.ex. hundar och hästar, blir också inblandade i trafikolyckor. Vid kollision med tamboskap skall ägaren omgående underrättas. Kan ägaren inte lokaliseras eller nås måste olyckan genast anmälas till polisen. 
Källa: Älgskadeföreningen 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".