1 av 2
Isak Utsi. Foto: Sáminuorra pressbild
2 av 2
Isak Utsi. Foto: Sáminuorra pressbild

Sáminuorra kräver krafttag mot rasismen

Första nationella planen mot rasism presenterades i november i fjol och regeringen hoppas på att den även ska förbättra samers situation. Men Sáminuorra vill att ett mer grundläggande arbete genomförs om samers erfarenhet av rasism.

Se inslaget i kvällens Ođđasat och på SVTPlay.

- Vi vet inte om de insatser som de beskriver är tillräckliga utan vi kräver att man måste börja jobba med attitydförändrande insatser, rent värdegrundsarbete på myndigheter och förvaltningar som handhar samiska frågor. Och någonstans bryta den här spiralen inom utbildningssystemet där barn och unga drabbas av den här vardagsrasismen, den här rasismen som förs vidare och ärvs genom köksbordssamtal från vuxna till barn, säger Sáminuorras ordförande Isak Utsi. 

I november i fjol presenterades den första nationella planen mot rasism och hatbrott och regeringen planerar att lämna propositionen till Riksdagen under detta år. 

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är medveten om att samer utsätts för vardagsrasism, eller rasism som Bah Kuhnke väljer att kalla det. Inte minst har hon blivit medveten efter samtal kring dessa frågor. 

- Det vi vet är att vi behöver ha en samordning av myndigheters kunskaper hur rasismen tar uttryck. När det gäller just rasism mot samer så är det från samiskt håll uppmärksammat att det behövs mer kunskaper bland flertalet myndigheter till exempel polisen och länsstyrelsen hur den här rasismen kan ta uttryck. Så just nu arbetar vi vidare med de inspel som vi har fått, men vi bottnar hela tiden mot planen att vi behöver mer kunskaper. 

Ja nu ska han komma och prata om samefrågor eller ställa orimliga krav.

Sáminuorra och utbildningsdepartementet satsar just nu med att börja utbildningsinsatser mot grundskolor, där ungdomar lär andra ungdomar om samer, liknande Ofelaš satsningen i Norge. 

- Just nu i mitt jobb som ordförande uppfattar jag den här rasismen, som jag känner av, när jag går in på möten. Man märker av att det finns en stämning att,  ja nu ska han komma och prata om samefrågor eller ställa orimliga krav. Den vardagsrasismen är svår att ta på, den är svår att sätta fingret på egentligen och då är den också svår att göra någonting emot, säger Isak Utsi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".