Kenneth Hætta Foto: Torgrim Halvari
Kenneth Hætta en av journalisterna som jobbade med Tysfjordsaken förra året. Foto: Torgrim Halvari

Kan vinna prestigefullt journalistpris

Kenneth Hætta: Samiska saker förtjänar en större publik
6:32 min

När tidningen VG förra året publicerade intervjuer med flera personer i Tysfjord som vittnade om hur de blivit utsatta för sexuella övergrepp gick chockvågorna i Sápmi och hela Norge. Nu kan de fyra journalisterna vinna Norges kanske största journalistpris.

Det är sådana här gånger som journalistiken känns som ett meningsfullt jobb, säger frilansjournalisten Kenneth Hætta, men han menar inte priset som han och hans frilanskollega tillsammans med de två VG-journalisterna kan vinna under helgen.

- Priset är en sak, det allra viktigaste är att offrens historier blivit ordentligt hörda.

Från början var det en uppgift på masterutbildningen i grävande journalistik på högskolan i Volda. Det i sin tur ledde till att två journalister på VG också började jobba med saken och efter flera månaders arbete publicerades en flera sidor lång artikel i tidningens helgbilaga. Flera personer kunde vittnesmål visade på omfattade sexuella övergrepp under många års tid i Tysfjord. Polisen inrättade en speciell grupp som undersökte övergreppen, Nordlands fylke har varslat om tillsyn på flera av kommunens verksamheter som berör barn och kommunen har beslutat att skapa en plan mot sexuella övergrepp.

Att som samisk journalist gå med en sådan här sak till en större rikstidning och som kan tänkas leda till negativa reaktioner och stereotypisering av samer var inte helt lätt berättar Kenneth Hætta.

- Det händer ganska sällan att riksmedia i Norge är intresserade av samiska saker, och ofta när de gör något om samer kan det vara vinklar som vi inte känner igen oss i, säger han. Samtidigt tycker han att det var bra att de hade en journalist med inifrånperspektiv om en sådan här sak och tycker de lyckades komma förbi stereotypisering.

- I VG:s reportage var det inga bilder av samer i kolt, det gjordes ingen stor poäng av det. 

Här kan du läsa Kenneth Haettas och hans VG-kollegors metodrapport om Tysfjordssaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".